fbpx

85. Traditioneel Slaniko-feest

Culinaire tentoonstelling en wedstrijd Na de vastentijd komt de tijd van de verzaking, de vastentijd. Het begint op Aswoensdag en duurt 40 dagen tot Pasen. In verband met de asbak zijn er nog enkele pittoreske sporen bewaard gebleven op het Sloveense platteland. In steden, aan het begin van de 20e eeuw...

Belangrijke gegevens
Wanneer?
Waar?
Grand hotel Union, Ljubljana, Ljubljana
Organisator
Facebook-evenement
Toegangsprijs
Toegang is gratis.

Kulinarična razstava in tekmovanje

Za prešernim pustom nastopi čas odrekanja, post. Začne se s pepelnično sredo in traja 40 dni, vse do velike noči. V zvezi s pepelnico je na slovenskem podeželju še ohranjenih nekaj slikovitih šeg. Po mestih pa so se v začetku 20. stoletja uveljavile tako imenovane slanikove pojedine, na katere so vabile vse bolj znane gostilne. Riba, še posebej ne najbolj cenjen slanik, je pač postna jed. Največja in najbolj čislana je kmalu postala slanikova pojedina v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani, ki je že od leta 1908 organizirana kot velik kulinarični dogodek.

Tudi prihajajoče kulinarične razstave kuharskih mojstrovin, narejenih iz različnih sladkovodnih in morskih rib ter morskih sadežev, ne gre zamuditi.

Poleg kulinarične razstave bo potekalo tudi tekmovanje, na katerem bodo sodelovali  kuharji iz vseh koncev Slovenije, ki  bodo  ustvarjali  različne kulinarične mojstrovine.

85. Tradicionalna Slanikova pojedina s kulinaričnim tekmovanjem se bo zgodila na pepelnično sredo, 17. februarja 2010 med 11. in 17. uro v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani.

Kulinarične specialitete bodo tudi na pokušino v »a la carte« in »take away« ponudbi. Posebej pa priporočamo »Kulinarično avanturo – hladno topli bife « pod taktirko Janeza Dolšaka, šefa kuhinje Grand hotela Union.

 

Bij jou sinds 2004

Vanaf jaar 2004 we onderzoeken stedelijke trends en informeren onze community van volgers dagelijks over het laatste nieuws op het gebied van lifestyle, reizen, stijl en producten die met passie inspireren. Vanaf 2023 bieden we content aan in de belangrijkste wereldtalen.