Jamski dvorec pred Postojnsko jamo, kjer sta se pred 140-imi leti ustavila cesar Franc Jožef in Elizabeta in kjer so bili furmani stalni gostje, nas še danes popelje v tiste čase, s cesarsko, furmansko ali srednjeveško pojedino. Dvoranski ambient z visokimi stropovi, dolga miza, leseni krožniki, tematsko oblečeni ...
Jamska cesta 30
Stabiel
Jamski dvorec pred Postojnsko jamo, kjer sta se pred 140-imi leti ustavila cesar Franc Jožef in Elizabeta in kjer so bili furmani stalni gostje, nas še danes popelje v tiste čase, s cesarsko, furmansko ali srednjeveško pojedino. Dvoranski ambient z visokimi stropovi, dolga miza, leseni krožniki, tematsko oblečeni zaposleni in hrana po receptih iz tistih časov so pravo doživetje. Na srednjeveški pojedini lahko preizkusimo kvašeno testo z nadevano zelenjavo, srno v zajčjem objemu, nadevana pečena jabolka, porovo juho in ogromno zelišč. Sladic tedaj ni bilo, so pa bili namesto teh suho sadje in orehi. Osnova furmanske pojedine so dobra juha, obara in golaž na več načinov. Preizkusimo lahko še pečenke, štruklje, žgance in sladice s cimetom in medom. Na cesarski pojedini se razvajamo s krompirjem s kaviarjem, ribjo rolado z morsko žabo, brancinom, škampi in lososom ter cesarjevimi zvitki z zeljem. Med cesaričine jedi sodijo čokoladni muss, potica iz krhkega testa in čokoladna torta. Če se v Jamskem dvorcu ustavimo na kosilu mimogrede, nam ponujajo slovenske narodne jedi v sodobni izvedbi, poudarek je na kraško notranjski kuhinji. Za predjed, ki ji pravijo hladen veterc, pripravijo domač pršut z zeliščno skuto ali zelenjavno presenečenje. Burja z morja na mizo prinese bleke z gobami, rižoto z lignji in radičem ter gratiniran jajčevec s polento in baziliko. Med jedmi z vseh vetrov izpostavljajo žrebičkov medaljon v lastni omaki, svinjski file s slivami in piščančji file v gorgonzolini omaki s poprom. In za konec, kot topel maestral, naše brbončice boža katera izmed domačih sladic, kot so pita brkinskih jabolk, kostanjeva rezina ali čokoladna torta po receptu kraljice Sisi.