Volgens sommige tradities is kerriepoeder, zoals wij dat kennen, uitgevonden door de Engelsen die de smaak van de Indiase keuken wilden vastleggen, zonder dat ze voor elk gerecht afzonderlijk kruiden moesten pletten, selecteren, roosteren en mengen. En wat nog ongebruikelijker is: de meeste currypoeders bevatten helemaal geen curryblaadjes. Van Indië tot...
Karijev prah, kot ga poznamo, naj bi po nekaterih izročilih izumili Angleži, ki so želeli ujeti okus indijske kuhinje, brez da bi za vsako jed posebej drobili, izbirali, pražili in mešali začimbe. In kar je še bolj nenavadno: večina karijevih prahov sploh ne vsebuje karijevih listov.
Iz Indije v svet
Avtentični indijski kari je vsak dan sveže mlet in pripravljen. Komercialni kari v prahu, ki je na voljo na prodajnih policah pri nas, je le sled mešanice okusov v sveže pripravljenem kariju. Na voljo je v klasični in bolj ostri izvedbi, ki ji pravijo Madras. Kari v prahu lahko uporabljamo za začinjanje vseh vrst jedi, juh, enolončnic, omak, marinad, odlično dopolnjuje okuse mesnih štruc, različnih burgerjev, piščančjih jedi, tunine, različnih testenin, kuskusa, rižot in solat na krompirjevi osnovi. Američani so na začetku oboževali kari samo v indijskih in tajskih restavracijah, danes ga dodajajo v vse jedi: od na žaru pečenih piščančjih prsi do kuhanih rakovih repkov ali zelenjave. Sicer je kari ključna sestavina azijske, karibske, japonske, angleške in avstralske kuhinje. Primarna karijeva baza je sestavljena iz črnega ali rdečega popra, koriandra in kumine. Glede na to, kaj ji dodajamo, so se oblikovale različne variacije karija: Garam masala je slajši kari, ki so mu dodani kardamom, cimet in nageljnove žbice. Madras kari vsebuje še grško seno, česen in ingver. Rdeče karijeve mešanice so še bolj kompleksne, vsebujejo več sestavin, med katerimi ne smeta manjkati čili in kardamom.
Za okuse z domišljijo
Kljub temu da so morda prve asociacije na kari žar in razne jedi na žlico, ga nekateri z domišljijo uporabljajo tudi v mnogih drugih jedeh. Odlično se ujema z nekaterim sadjem, na primer z jabolki, bananami ali pasijonko ter s sladkimi okusi, kot je na primer vanilja. S sadjem in vanilijo s kari pričara čudovito omako, ki doda piko na i recimo jastogu ali rakovim repom, ali celo običajnim jajcem. Če bomo na svojo pest raziskovali neverjetne kombinacije karija in drugih sestavin, so popolni zadetek lahko bazilika, citronka, limona, kokos, česen, ingver, mango, meta, vanilija, jogurt … Najmočnejši okus lahko pridobimo iz karijevega prahu, če ga za približno 30 sekund popražimo na olju ali maslu.