We gaan weer een deel van de kwartfinales van het WK 2014 in en dus weer een stukje genieten van voetbal en nationaal gekleurde culinaire hoogstandjes. Curryworst uit Duitsland, Franse pannenkoeken met een onverwachte hoofdster en hete saus en hete worst uit Argentinië, waar zelfs bij voetbal de passie heerst... als je de wedstrijd met zo'n heerlijke begeleiding bekijkt, wordt de 100% nog leuker!
Možnosti za kulinarično razvajanje je res neomejeno in če že ne ekipa, za katero navijamo na Svetovnem prvenstvu v nogometu 2014, naj naše želje usliši vsaj pečica! Ideje, kako jo uporabiti, sledijo.
Nemška Currywurst
Klobasa. Sinonim za nemško kulinariko, ena redkih jedi z lastnim muzejem in prva izbira lačnih navijačev. Po zaslugi hitrega in prostega recepta bomo živce prihranili za napeto tekmo!
Ingrediënten:
1 klobasa in 1 hrustljava kajzerica na osebo
Currywurst omaka
1 skodelica paradižnikovega kečapa
1 jedilna žlica pekoče čili omake
¼ theelepel zout
¼ theelepel zwarte peper
¼ čajne žličke mlete paprike
¼ čajne žličke milega čilija v prahu
Voorbereiding:
Vse sestavine za omako zmešajte v posodi in pustite v hladilniku, kjer naj se okusi mešajo dobri dve uri.
Skuhajte klobaso, jo postrezite na hrustljavi kajzerici in dobro zalijte s currywurst omako. Za popolno izkušnje nemške kulinarike lahko dodate še kislo zelje in seveda poplaknete s pravo mehurčkasto pijačo.
La Galette Saucisse : Francija
Palačinke po francosko z nepričakovanim dodatkom: klobaso.
Ingrediënten:
klobase (1 na osebo)
½ skodelice ajdove moke
½ skodelice navadne moke
½ kopje melk
2 eieren
1 theelepel zout
2 jedilni žlici vode
Voorbereiding:
Vse sestavine za palačinke premešajte in pustite, da stojijo dobro uro. Segrejte ponev in iz mase naredite ajdove palačinke.
Da galette postane La Galette Saucisse, palačinke preprosto premažite z gorčico in jih ovijte v okoli pravkar pečenih klobasic… Et voila! Že uživate prigrizek, ki je izredno priljubljen na nogometnih tekmah v francoskem mestu Rennes.
Choripan z omako chimichurri: Argentina
Vroči Argentinci in nogomet, ki ga igrajo s strastjo, pospremite z vročo hrano.
Ingrediënten:
argentinska klobasa Chorizo ali italijanska pekoča klobasa
kajzerice (da bodo bolj hrustljave, jih lahko rahlo popečete)
Za omako Chimichurri:
½ skodelice olivnega olja
¼ skodelice (rdečega) vinskega kisa
¼ kopje water
½ skodelice nasekljanega peteršilja
1 majhna čebula (nasekljana)
3 stroki česna (nasekljani)
1 paradižnik (olupljen, brez semen in narezan na kocke)
1 jedilna žlica posušenega origana
1 jedilna žlica pekoče paprike (v prahu)
1 jedilna žlica solnega cveta
1 čajna žlička mletega črnega popra
1 theelepel chilipoeder
Voorbereiding:
- Vse sestavine za omako dobro premešajte v posodi, jo prekrijte s plastično folijo in čez noč pustite v hladilniku. Da se bodo okusi karseda dobro premešali in ohranili svežino, folijo odstranite šele slabo uro pred postrežbo. Klobase popecite na žaru in odcejen sok premažite po kruhkih. Te lahko rahlo še popečete, da bodo prijetno hrustale. Klobase postrezite na kajzericah in jih izdatno prekrijte z omako Chimichurri. Zdaj se tekma lahko prične!