We zijn waarschijnlijk niet de enigen die zich een ochtend zonder kopje koffie niet kunnen voorstellen, maar we zijn waarschijnlijk ook niet de enigen die het kopje niet regelmatig leegmaken. Ofwel dwong de tijdsdruk ons daartoe, ofwel onderbrak iets ons ochtendritueel en vergaten we het gewoon. Maar kun je later de koffie drinken die je 's ochtends nog niet hebt opgedronken? Is postkoffie veilig om te drinken? Blijft het dezelfde smaak?
Čas je za popoldansko dozo kofeina, a ostala vam je še napol popita kava od jutra. Je varna za pitje ali naj si raje skuhate novo? Jo zliti po grlu ali odtoku? Dilema, ki je verjetno že marsikoga prešinilo, a se z njo ni nikoli zares ukvarjal. Odgovor na vprašanje ali lahko kasneje popijete kavo, ki je zjutraj niste spili do konca, je preprost, a odvisen od tega ali je bila kava z mlekom ali brez.
Kaj, če je kava z mlekom?
Če ste jo pili z mlekom je bolje, da si privoščite svežo. Mleko lahko v hladilniku sicer hranite več kot teden dni in bo z njim vse v redu, a mleko na sobni temperaturi ni dobro več kot nekaj ur. Nekateri pravijo, da zgolj dve, spet drugi, da naj bi pred ”vdorom” bakterij zdržalo od 5-6 ur. Zato si raje pripravite novo kavo, kajti v skodelico so se morda te medtem že zaredile.
Je okus kave ogrožen?
Kavna zrna postanejo žaltava po približni dveh tednih, medtem ko začenja imeti pražena kava slab okus že po 30 minutah. Po tem obdobju imate še okoli 4 ure časa preden se začnejo kvariti tudi olja kavnih zrn- med njimi je caffeol tisti, ki je zaslužen za kavno aromo in okus- kar še nadalje spremeni originalen okus.
Se lahko voda v kavi pokvari?
Voda lahko absorbira okuse iz okolja, kar spremeni njen okus (še posebej, če jo pustite stati v hladilniku), toda tudi nepokrit kozarec vode je piten še teden dni potem, ko ga natočimo. Zato razen, če v vodi že v osnovi kaj ne plava, se bakterije tu ne bodo udomačile.
LEES VERDER: Coffee for the Gods – gemaakt van koffie en een broodje ijs
Je torej varno piti postano kavo?
Razsodba je sledeča. Črno kavo vsekakor, čeprav verjetno ne bo imela več tako dobrega okusa kot na začetku. Če je v kavi mleko, pa si raje skuhajte svežo. A če ste odločeni, da dokončate tudi takšno, jo za večjo varnost prej postavite v mikrovalovno pečico, da ta uniči čim več morebitnih bakterij, ki plavajo v njej.