Wist je dat je niet helemaal naar Sarajevo hoeft om de authentieke smaak van Sarajevo's čevapcic te proeven? We hebben alle geheimen van het bereiden van dit soort čevapčič te pakken gekregen, een gerecht dat al op veel grills begint te sissen nu het picknickseizoen officieel is begonnen. Nu we je bij City Magazine kennis hebben laten maken met enkele grills, wordt het tijd dat je weet hoe je er iets anders op kunt bereiden. En wat is er beter dan echte Sarajevo čevapčič bereiden?
Priprava čevapčičev na žaru se morda ne zdi neka posebna umetnost, a le dokler ne okusite gromozanskemu razkoraku med okusom vašega čevapčiča in originalnega sarajevskega čevapčiča, kot ga pripravljajo v tamkajšnji ćevabdžiji. Tedaj se začnete spraševati kje vendarle tiči skrivnost, ko pa vse delate prav. No, očitno ne. Naj vas že vnaprej pomirimo, da recept za sočen sarajevski čevapčič ni nič kompliciranega in da vsa skrivnost tiči v dobrem mesu, načinu (pred)priprave in v tem, da zmes za čevapčiče počiva vsaj nekaj ur preden se lotite priprave.
Priprava sarajevskih čevapčičev:
Pravijo, da je dobra priprava pol uspeha. Pri čevapčičih bi lahko rekli, da je dobro meso pol uspeha. In pri čevapčiči to pomeni rundvlees, točneje ovčetina, ki čevapčičem podari želeno mehkobo in pravo ”zagorelost”. Sicer pa so najboljši iz mešanica svinjine, govedine in ovčetine. In če ste mislili, da je pred peko oblikovanje mase dovolj, ste se ušteli. ”Hudič” pri sarajevski pripravi čevapčičev je namreč v podrobnostih. In tu je druga skrivnost. Sarajevski čevapčiči niso zgolj iz mesa. Tu je še sesekljana oz. zmleta ui, kruimels za kompaktnost, opcijsko pekoča paprika za bolj pikanten okus in Radenska (ali soda bikarbona) za mehkobo.
Ko smo enkrat omenjene zadeve dodali masi, sledi gnetenje. Tudi to drži ključ do pristnega okusa in ima, podobno kot gnetenje testa za kruh ali pecivo, izjemen pomen. Raje si vzemite kakšno minut več in dobro pregnetite, kruljenje, ki vas sili proti žaru pa medtem utišajte s kozarcem vode. Ko se masa lepo loči od posode je to vaša zelena luč, da jih lahko oblikujete in preselite na žar.
LEES VERDER: GoBQ - 's werelds eerste echt lichtgewicht draagbare opvouwbare grill #indiegogo
Sledi torej še zadnji in nič manj pomembne del priprave sarajevskih čevapčičev. Paziti morate, da mesa ne položite na prevroč žar, saj to na koncu rezultira v izsušenih in zažganih čevapčičih, ki pa so znotraj še surovi. Če je temperatura prava, se bodo ”cmarili” okoli sedem minut, ko iz mesa priteče vet, pa je to znak, da si želi, da ga obrnete.