Staat er dit voorjaar al aspergesoep op jouw tafel? Asperges of asperges, zoals we ze in de volksmond noemen, zijn een langverwachte toevoeging aan de keuken met het begin van de lente (het oogstseizoen begint in maart). Daarom is Romige Aspergesoep perfect om er een heerlijke maaltijd van te maken voor het hele gezin.
Asperges oz. beluši so ena prvi vrst pomladne zelenjave, kremna špargljeva juha pa je najboljši način kako iz njih izvabiti najboljše. Naberete jih lahko tudi sami, na sprehodu v gozdu. Našli jih boste predvsem med grmovjem. In če gredo gobarji po gobe v pokljuške gozdove kot verniki v Vatikan, gredo nabiralci špargljev srečo najraje poizkušati v primorske gozdove.
LEES VERDER: Recept: slastna regratova juha
Toda pozor! To delikatesno poslastico lahko nabirate v omejenih količinah in sicer največ en kilogram na dan. Tako namreč pravi pravilnik o varstvu gozdov, ki določa, da lahko posameznik v rekreativne namene oz. za lastne potrebe nabere le kilogram zelnatih rastlin kamor sodijo tudi beluši oz. šparglji. Kar pa je čez glavo, da iz njih pripravite špargljevo juho za razširjeno družino.
Recept za kremno špargljevo juho:
Sestavine za špargljevo juho (za 4 osebe):
- 120 g svežih špargljev
- 100 g zure room
- 2 čebuli
- 2 teentjes knoflook
- 2 žlički masla
- tijm
- zout
- peper
- parmezaan
- 800 ml groentebouillon
- citroensap
Postopek priprave špargljeve juhe:
Šparglje operemo in narežemo na 1 centimeter dolge kose, čebulo in česen pa sesekljamo. Prepražimo ju v loncu na stopljenem maslu. Dodamo sol, poper, timijan in beluše ter dolilemo zelenjavno juho. Kuhamo okoli pol ure in po tem času juho zmiksamo s paličnim mešalnikom. Za konec dodamo kislo smetano, limonin sok, (po okusi) soli in poprav ter sveže iztisnjen limonin sok. Premešamo in postrežemo. Pa dober tek!