Traditionele muizen, die rond de vastentijd worden gebruikt, worden meestal gemaakt van gerezen deeg, wat tijdrovend kan zijn omdat het deeg moet rijzen. Yoghurtmuizen worden bereid door alle ingrediënten in één kom tot een glad deeg te mengen, deze met een lepel te vormen en vervolgens te bakken. Heerlijk en eenvoudig!
Ob pustu se poleg krofov razveselimo tudi mišk! Tokrat smo pipravili recept za najboljše jogurtove miške, ki so odlična pustna sladica in v primerjavi s tradicionalnimi krofi tudi manj zamudna.
Ingrediënten
- 200 gram meel
- 1 do 2 žlici sladkorja
- 1 pot yoghurt
- 1 ei
- 1 vanillesuiker
- 1 kleine lepel rum of cognac
- 1 theelepel geraspte citroenschil
- ½ zakje bakpoeder
- zout
- olie om te frituren
- poedersuiker
- po želji čokolada
- po želji kokosovi kosmiči
Voorbereiding
Vse sestavine damo v skledo in jih z električnim mešalnikom zmešamo v gladko testo, ki ga pustimo malce počivati. Medtem v večji posodi segrejemo olje in nato v vročem ocvremo miške, ki jih oblikujemo z žlico, ki jo poprej pomočimo v vrelo olje. Olje je dovolj vroče takrat, ko se ob vanj pomočeni kuhalnici pokažejo drobni mehurčki. Miške se med cvrenjem obračajo same, lahko pa jim pri tem tudi pomagamo. Ko se zlato rumeno zapečejo z obeh strani, jih previdno vzamemo iz olja, odcedimo na papirnatih brisačkah in potresemo s sladkorjem v prahu. Še okusnejše bodo, če jih prelijemo s stopljeno čokolado in posujemo s kokosovimi kosmiči.