fbpx

Recept: Mousserende Advocaat, deze onmisbare wintermetgezel

Jajčni liker - recept

Advocaat is een verplichte metgezel van de winter. Waarom? Omdat het je verwarmt, omdat het zoet is, omdat het je vervult en omdat het bedwelmend ruikt. Het is een heerlijke alcoholische drank uit de kookboeken van onze grootmoeders en een drank die een handelsmerk is van hutten op Italiaanse skigebieden. En net zo goed schuimende en geurige eierlikeur kun je zelf thuis mixen; hier is het recept!

Ei likeur (znan tudi kot bombardino) je priljubljena alkoholna pijača, brez katere ni prave zime, podobno kot ni zime brez kuhanega vina En kastanjes. Priljubljen je ob božiču, za novo leto in kadar si vzamemo premor med smučanjem v kakšni koči.

LEES VERDER: Het lekkerste glühweinrecept

Bliža se zima in nič ni boljši odgovor na mraz in sneg kot prav topel in mehek jajčni liker. Lahko je samostojna pijača ali pa ga uporabite namesto smetane v kavi.

Recept za penast jajčni liker

Sestavine za penast jajčni liker:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 eierdooiers
  • 5 eetlepels suiker
  • 1 dcl sladke smetane
  • 1 vanillesuiker
  • 1,5 dcl konjaka ali vinjaka (ali katerega drugega žganja)
  • 1 muškatni orešček
  • čokolada v prahu (za posip)
  • kaneel

Priprava penastega jajčnega likerja
Z mešalnikom rumenjak in sladkor mešajte toliko časa, da nastane rahla penasta zmes. V drugi posodi združite sladko smetano, mleko in nekaj nastrganega muškatnega oreščka ter vse skupaj počasi segrejete, nato pa odstranite z ognja/indukcijske plošče. Segreto mleko počasi prilijte penasti jajčni zmesi, istočasno pa zaposlite mešalnik, da zmes pri majhni hitrosti sproti meša. Nato jo spet postavite na ogenj in segrevajte do 80 stopinj Celzija (nikar ne dopustite, da zavre!). Med segrevanjem zmes stalno mešajte, vse dokler se ne začne zgoščevati. To je tudi znak, da jo odstavite z ognja in vmešate žganje. Voilà!

Penast jajčni liker, kot ga še niste pili!
Penast jajčni liker, kot ga še niste pili!

Penast jajčni liker lahko postrežete še topel ali hladen in ga dodatno okrasite s stepeno smetano, cimetom, čokolado v prahu ali naribanim muškatnim oreščkom. Priporočamo, da daste na dno kozarce nekaj koščkov sadja, saj je kombinacija z njim preprosto popolna. Za otroško različico jajčnega likerja na koncu samo izpustite alkohol. Otroci bodo naravnost navdušeni, da lahko uživajo v enaki pijači kot vi!

Bij jou sinds 2004

Vanaf jaar 2004 we onderzoeken stedelijke trends en informeren onze community van volgers dagelijks over het laatste nieuws op het gebied van lifestyle, reizen, stijl en producten die met passie inspireren. Vanaf 2023 bieden we content aan in de belangrijkste wereldtalen.