Hoewel de originele Sacher Torte een goed bewaard geheim is van het Sacher Hotel, dat in 1953 de naam "origineel" mocht voeren (in Wenen staat dit jaar bekend als het jaar van de Sacher Torte-oorlog tussen de Weense banketbakkersketen Demel en het Sacher Hotel), overtuigt u ook uw geliefden met ons eenvoudige recept voor het beroemdste Weense dessert.
Sacher torta in njeni začetki segajo v davno leto 1832, ko je knez Metternich svoji dvorni kuhinji naročil, da zanj in njegove elitne goste pripravi sladico, ki jo ti ne bodo mogli zavrniti. Ker pa je ravno takrat glavni kuhar zbolel, je stvar v roke vzel njegov vajenec, komaj 16-letni Franz Sacher. Gostje so bili navdušeni že nad njegovo izvedbo, še bolj pa so od navdušenja vzklikali vsi, ki so poizkusili torto njegovega sina Eduarda. Ta je namreč očetovemu receptu dodal čokoladen preliv in domačo marelično marmelado. Rojena je bila slastna čokoladna torta s sočnim polnilom, ki dandanes velja za sinonim za Dunaj. Čeprav si lastništvo originalnega recepta dandanes lasti hotel Sacher, lahko z našim enostavnim receptom vseeno pripravimo vrhunsko sacher torto, ki se kar topi v ustih.
Sestavine za sacher torto – biskvitno testo:
- 150 g meel
- 200 g zmehčanega masla
- 100 gram suiker
- 100 gram poedersuiker
- 100 g eetbare chocolade
- 100 gram melkchocolade
- 6 eieren
- 1/4 bakpoeder
LEES VERDER: Recept: chocoladesoufflé
Ingrediënten voor de vulling:
- 150 g domače marelične marmelade
Ingrediënten voor het glazuur:
- 200 g donkere chocolade
- 100 g boter
Proces:
Nad parno kopeljo v večji posodi raztopimo čokolado in maslo. Premešamo in dodamo polovico sladkorja, sladkor v prahu in rumenjake. Beljake stepemo s preostalo polovico sladkorja v trden sneg. Moko in pecilni prašek presejemo. V beljake počasi umešamo čokoladno zmes in moko ter enakomerno mes prelijemo v namaščen pekač za torte. Za približno 50 minut postavimo na srednjo rešetko v pečici, ki jo prehodno ogrejemo na 180 stopinj. Pečeno čokoladno biskvitno testo vzamemo iz pekača in ga ohladimo. Ohlajenega na debelo premažemo z marelično marmelado. Biskvit lahko tudi razpolovimo, z marmelado premažemo prvo plast in nanjo postavimo drugo. Po želji. V kozici razstopimo čokolado in maslo ter z dobljeno glazuro prelijemo našo vrhunsko sacher torto. Postrežemo z izdatno merico stepene smetane in uživamo.