fbpx

Toprecepten met asperges: fit, simpel en lekker

Recepti s šparglji: preprosti in okusni recepti za prste obliznit

Asperges, de voorbode van de lente, zijn niet alleen een onmisbare toevoeging aan de keuken, maar zouden nog veel meer positieve eigenschappen hebben. Deze aspergerecepten zijn perfect voor iedereen die van een eenvoudig, lekker en gezond gerecht houdt.

Ko med sprehodom po tržnici ali trgovini s hrano zagledate šparglje, vam je jasno, da je zime uradno konec in bodo kmalu nastopili toplejši dnevi. Špargljem tako pravijo, da s znanilci pomladi, imeli pa naj bi tudi vele anderen pozitivne lastnostni.

Beluši naj bi bili naravni vir folne kisline in antioksidantovpozitivno naj bi vplivali tudi na vaše lase, veljajo pa celo za natuurlijk afrodisiacum.

Ali veste, da so tudi v Angliji izdelali sendvič za kraljico Elizabeto, ki naj bi stal 240 evrov, vseboval pa tudi šparglje? Kaj še čakate? Če je dobro za modro kri, potem je tudi za nas! 🙂

Asperges verpakt in prosciutto

Ingrediënten:

  • zachtere kaas naar keuze
  • 40 asperges
  • 20 plakjes prosciutto naar keuze
  • peper

Voorbereiding:

Vsakemu šparglju odrežite olesenele dele. Postavite jih v vrelo vodo za dve minuti in jih neto odcedite ter splaknite s hladno vodo. Dobro jih posušite s papirnato brisačko.

Na vsako rezino pršuta dodajte tanko plast sira in sestavini popoprajte. Ena rezina naj bi zadostovala za dva šparglja, zato razrežite pršut na pol in ovijte vsako steblo šparglja.

Romige aspergesoep

Ingrediënten:

  • 400 g witte asperges
  • 20 gram boter
  • 1 ui
  • 50 ml witte wijn
  • 800 ml groentebouillon
  • 100 ml zoete room
  • 50 ml melk
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • een handvol verse bieslook

Voorbereiding:

Očiščenim špargljem odstranite olesenele dele in jih narežite na kolobarčke. Čebulo olupite in jo na drobno sesekljajte. V ponvi raztopite maslo in na njej prepražite čebulo, kolobarčke in špargljeve glave, ki jih nato zalijte z belim vinom in jušno osnovo.

Sestavine kuhajte približno deset minut (nekaj špargovljih glav dajte na stran), nato dodajte še sladko smetano in mleko. Kuhajte še deset minut. Juho odstranite s kuhalne plošče, začinite jo s poprom, soljo in muškatnim oreščkom ter jo zmeljite s paličnim mešalnikom.

Postrežeite jo s popečenimi špargljevimi glavami in nasekljanim svežim drobnjakom.

Zalm met asperges en gebakken aardappelen

Bekijk dit bericht op Instagram

Move over boring "healthy" dinner, a new EASY & DELICIOUS & NUTRITIOUS (ok, and #sassyapproved ) dinner might be one of my new favorites (if I played favorites 😉 ).⠀ …⠀ Meet this Sheet-Pan Lemon Honey Garlic Salmon, Asparagus, & Potatoes. Super simple & super easy. Add it to your meal prep or whip it up on a weeknight.⠀ …⠀ Have you tried sheet pan dinners? Do you want me to make more?!⠀ …⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ #fishrecipe #salmon #realfood #realfoodrecipe #rdchat #realfooddietitian #albanydietitian #sassydietititian #dietitian #dietitianofinstagram #sheetpan #sheetpanrecipe #recipeoftheday #morevegetablesthanavegetarian #rdapprove #dietitianapproved #sportsdietitian #postworkout #postworkoutnutrition #glutenfree #sheetpandinner #crossfitnutrition #nutritionist #foodphotography #foodtographyschool … https://thesassydietitian.com/sheet-pan-lemon-honey-garlic-salmon-asparagus-potatoes/

Een bericht gedeeld door Laura aka "Sassy" | Dietitian (@thesassydietitian) on

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 kg nieuwe aardappelen
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 15 verse asperges
  • 4 zalmfilets
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel versgemalen peper
  • 3 eetlepels citroensap

Voorbereiding:

Mladi krompir operite  in razrežete na debelejše kolobarje. Stresite ga v posodo za peko, začinite s soljo in prelijte z dvema žlicama olivnega olja. Sestavine dobro premešajte in jih pecite v ogreti pečici 20 minut.

Medtem ko, se krompir peče, pripravite šparglje in lososove fileje. Špargljem odrežite olesenele dele, ribje fileje operite in temeljito osušite s papirnatimi brisačami. Po 20 mintah peke pekač s krompirjem vzemite iz pečice in mu dodajte šparglje. Pekač še za 15 minut potisnite v ogreto pečico.

Lososove fileje začinite s poprom in soljo. Pekač ponovno vzemite iz pečice in zelenjavo s pomočjo lopatke nežno premešajte. V pekač zložite tudi lososove fileje, ki jih nato začinite malo limoninega soka. Sestavine v pekaču prelijte s preostalim olivnim oljem. Pekač še za 10 minut potisnitev ogreto pečico, da se lososovi fileji lepo spečejo.

Salade met fetakaas en asperges

Ingrediënten:

  • 900 g špargljev (oprani in porezani oleseneli deli)
  • 150 g gehakte ui
  • sap van ½ citroen
  • 1 eetlepel mosterd
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje gehakte knoflook
  • 1 eetlepel honing
  • verse peterselie
  • ½ eetlepel zeezout en peper
  • 450 g fetakaas

Voorbereiding:

Očiščene šparglje narežite na tretjine. V vročo vodo, ki vre, jih potopite za nekaj minut, nato jih prelijte z mrzlo vodo. Dobro jih osušite s papirnatimi brisačami.

Medtem ko, se šparglji sušijo, v posodi združite limonin sok, gorčico, olivno olje, česen, med in nekaj feta sira. Sestavine dobro premešajte in jim dodajte šparglje, čebulo in peteršilj. Vse sestavine ponovno dobro premešajte, po njih posujte poper in sol ter dodajte preostanek feta sira.

Še drugi recepti s šparglji

Roerbak asperges met rundvlees
Hrustljava sirova pita s šparglji
Rahla omleta s šparglji
Spomladanska solata s šparglji in redkivcami

Bij jou sinds 2004

Vanaf jaar 2004 we onderzoeken stedelijke trends en informeren onze community van volgers dagelijks over het laatste nieuws op het gebied van lifestyle, reizen, stijl en producten die met passie inspireren. Vanaf 2023 bieden we content aan in de belangrijkste wereldtalen.