Snijbiet staat misschien niet bovenaan de lijst van populaire groenten, maar dat betekent niet dat het niet op zinvolle wijze kan worden verwerkt in heerlijke, vitaminerijke gerechten. Als je nog steeds twijfelt, zullen deze snijbietrecepten van gedachten veranderen.
Četudi se zdi, da sta špinača in blitva zaradi videza in uporabnosti ista stvar, je med njima nekaj razlik – blitva ni v sorodu s špinačo, saj se jo prideluje na popolnoma drugačen način. Poleg razlik v pridelavi pa naj bi se blitva od špinače razlikovala tudi energijski vrednosti.
In najboljša naložba je naložba v zdravje. Ti slastni recepti čakajo na vas, da jih pripravite. Verjemite, blitvo boste vzljubili.
Testenine z blitvo in slanino
Ingrediënten
- 200 gram deegwaren
- 4 rezine slanine (narezane na kocke)
- 4 stroki česna (zmleti)
- ½ skodelice piščančje juhe
- ½ skodelice belega vina (ali piščančje juhe)
- ¼ žlice soli
- 6 skodelic blitve
- ⅓ skodelice parmezana (naribanega)
Voorbereiding
Testenine priprave v skladu z navodili na embalaži in jih odcedite.
Medtem v večji ponvi popecite slanino, da dobi rjavkasto barvo. Dodajte ji česen. Nekaj minut kasneje slanini dodajte piščančjo juho in vino, sol in blitvo. Mešajte sestavine in jih kuhajte tako dolgo, dokler ne postanejo kremaste.
V omako vmešajte testenine in jed posujte s parmezanom.
Solata s sladkim krompirjem in blitvo
Ingrediënten
- 4 skodelice vode
- 300 g sladkega krompirja (narezan na kocke)
- 170 g blitve
- 50 g brokolija
- 1 skodelica pire (kuhana)
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 žlici vinskega kisa
- ¼ žlice soli
- ¼ žlice popra
- 2 žlici bučnih semen
Voorbereiding
V lonec vlijte vodo, dodajte sladki krompir in brokoli ter sestavine kuhajte na srednji temperaturi kuhalne plošče. Ko te zavrejo, dodajte v lonec še blitvo. Sestavine kuhajte, dokler se blitva ne poleže. Odstavite jih, precedite in “osušite”.
Kuhane sestavine prestavite v posodo in jim dodajte kuhano piro, oljčno olje, vinski kis, sol in poper. Vse dobro premešajte in po solati posujte še bučna semena.
Popečeni kruhki z blitvo
Ingrediënten
- konzerva paradižnikov
- konzerva čičerike
- 4 sneetjes brood
- 230 g blitve
- 6 strokov česna (5 strokov zmletih, 1 cel)
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 skodelica čebule (narezana)
- 1 žlica kumine
- ¾ žlice paprike v prahu
- ½ žlice soli
Voorbereiding
Paradižnike iz konzerve zmešajte z mešalnikom, da nastane pire (naj ostane nekaj koščkov paradižnika).
V ponev dodajte čebulo in 5 strokov zmletega česna – ko dobita zlato barvo, jima dodajte blitvo, narezano na krajše trakove. Nekaj minut sestavine mešajte in jim dodajte kumino, papriko in sol. Nekaj minut kasneje dodajte tudi čičeriko in paradižnikov pire. Ko se sestavine dobro popečejo in združijo, odstavite ponev.
Strok česna narežite na pol. Rezine kruha postavite na papir za peko in jih popecite v pečici ali v ponvi, in sicer jih pred tem premažite z oljčnim oljem. Ko kruh dobi zlato barvo, ga premažite s česnom. Postopek ponovite na drugi strani.
Postrezite rezine popečenega kruha, premazane z omako iz blitve.