De toeristische boerderij Firbas ligt in het dorp Cogetinci in Slovenske Gorice en biedt gasten echt contact met de natuur. De Firba's verwennen ons met authentieke huisgemaakte gerechten, waarbij ze vooral vlees uit de Prleš tünka gebruiken. Prleška tünka is gerookt of geroosterd varkensvlees in een houten bakje. ...
Cogetinci 60
Cerkvenjak
V vasi Cogetinci v Slovenskih goricah se nahaja turistična kmetija Firbas, ki gostom ponuja pristen stik z naravo. Firbasovi nas razvajajo s pristno domačo kuhinjo, kjer v prvi vrsti izpostavljajo meso iz prleške tünke. Prleška tünka je v leseni posodi v zaseki prekajeno ali pečeno svinjsko meso. Hišna specialiteta je žrebiček v naravni omaki s kvašenimi cmoki, temu sledijo še domači zajec v omaki, pečen piščanec na ajdovi kaši, svinjska pečenka s kruhovimi cmoki, domač golaž in dušeno rdeče zelje s pečenico, krvavico ali mlinci. Za vegetarijance pripravijo polnjene bučke, jajčevce ter paradižnike z ajdovo ali proseno kašo, pečeno zelenjavo, krompirjeve zrezke z ohrovtom, riževe zrezke z blitvo, polnjene palačinke s sirom, bučkine polpete, kuhane skutne štruklje in ajdove štruklje z orehi. Skoraj vse, kar lahko na turistični kmetiji okusimo, je domače. Iz krušne peči vsak dan zadiši po domačem kruhu, ki je lahko mešan, rženi, koruzni, beli, s semeni, ajdov z orehi ali sadni. Priljubljeni sta prleška gibanica iz vlečenega testa, ki je pečena v krušni peči na odprtem ognjišču, in kvasenica, ki je iz kvašenega testa s skuto na vrhu. Tisti, ki se odloči preživeti pri Firbasovih več dni, lahko prespi celo na seniku. Čez dan nam ni treba iskati aktivnosti v okolici, saj lahko gostje pomagajo pri vsakodnevnih opravilih, kot je delo v hlevu ali trgatev. Lahko si ogledamo veliko živali, jahamo konje, igramo nogomet, odbojko, streljamo z lokom ali si sposodimo kolo in raziskujemo okolico. Če nimamo časa za večdnevni oddih, moramo kosilo ali večerjo predhodno naročiti.