Je herinnert je vast nog wel je kindertijd en het haten van bepaalde voedingsmiddelen die tegenwoordig je favoriet zijn. Je hebt je waarschijnlijk ook afgevraagd wat er in die tijd is gebeurd en hoe het mogelijk is om van iets te houden dat je ooit niet kon zien. De wetenschap ontdekt dat de perceptie van smaak, die door de jaren heen verandert, hiervan de oorzaak is.
Zelo nenavadno je, kako nam hrana, ki nam ni bila všeč, lahko hitro postane okusna. Razlog se skriva v tem, da se okus v ustih z leti spreminja, pravijo raziskovalci. Erin Wathen, zdravstvena trenerka in svetovalka za hrano, pravi za EliteDaily, da se vsak človek rodi s približno 10.000 brbončicami, ki se vsaka dva tedna obrnejo. To obračanje pa lahko tudi pojasni, zakaj ste kot otrok bili bolj občutljivi na določene okuse in teksture v živilih, danes pa niste več, pravi Wathenova.
Naša ušesa, nos in grlo se z leti vse počasneje regenerirajo, kar lahko povzroči oslabljene sposobnosti okušanja. Ker ta oslabi, se nadležnega okusa, ko smo starejši, torej niti ne čuti več, pravi Wathenova. Poleg tega ima pomembno vlogo tudi de omgeving. Če živite v prostoru, v katerem ste nenehno izpostavljeni določeni hrani, vam ta lahko sčasoma pač postane všeč.