Astrobiolog Cyprien Verseux wraz z 12 innymi osobami służy obecnie na Stacji Concordia – najbardziej oddalonej stacji naukowej na świecie, znajdującej się na Antarktydzie. Jego praca obejmuje zbieranie próbek i badania klimatu, a swoimi wrażeniami dzieli się na blogu.
Znanstveniki se zaradi pomanjkanja kisika in nerodovitne pokrajine počutijo, kot da živijo na drugem planetu. Temperature pozimi padejo pod –80 °C, Cyprien pa je do letošnjega avgusta na sončne žarke čakal kar 3 mesece.
Kljub odročni legi in težavnim življenjskim razmeram je Concordia priljubljena destinacija med znanstveniki z različnih področij, kot so astronomija, psychologia, glaciologija I geofizika.
Delo raziskovalne ekipe je zelo pomembno, saj daje odgovora na vprašanji, kako se je podnebje razvijalo v preteklosti I kaj lahko pričakujemo v prihodnosti. Kako tudi ne, ko pa koncentracija toplogrednih plinov, predvsem ogljikovega dioksida in metana, vsako leto znova dosega rekordne vrednosti.
Cyprien svoje sledilce zalaga z zanimivimi vsebinami, ki nazorno kažejo, kako poteka življenje na Antarktiki. Tako se je nedavno odločil, da se preizkusi v kuhanju pri temperaturi zraka –70 °C. Sodeč po fotografijah, ki jih najdete v spodnji galeriji, najjužnejša celina na svetu gotovo ni primerna lokacija za piknik.
Galerija – Kuhanje na Antarktiki pri –70 °C
Więcej informacji:
marslablanche.com