To se zgodi, ko poskušate kuhati na Antarktiki pri –70 °C

Kuhanje na Antarktiki pri –70 °C? Zakaj pa ne!

Astrobiolog Cyprien Verseux skupaj s še 12 ljudmi trenutno službuje na postaji Concordia – najbolj odročni znanstveni postaji na svetu, ki se nahaja na Antarktiki. Njegovo delo zajema zbiranje vzorcev in raziskovanje podnebja, ob tem pa svoje vtise deli v okviru bloga.

Znanstveniki se zaradi pomanjkanja kisika in nerodovitne pokrajine počutijo, kot da živijo na drugem planetu. Temperature pozimi padejo pod –80 °C, Cyprien pa je do letošnjega avgusta na sončne žarke čakal kar 3 mesece.

Kljub odročni legi in težavnim življenjskim razmeram je Concordia priljubljena destinacija med znanstveniki z različnih področij, kot so astronomija, psihologija, glaciologija in geofizika.

Delo raziskovalne ekipe je zelo pomembno, saj daje odgovora na vprašanji, kako se je podnebje razvijalo v preteklosti in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti. Kako tudi ne, ko pa koncentracija toplogrednih plinov, predvsem ogljikovega dioksida in metana, vsako leto znova dosega rekordne vrednosti.

Raziskovalci opravljajo izjemno pomembno delo.
Raziskovalci opravljajo izjemno pomembno delo.

Cyprien svoje sledilce zalaga z zanimivimi vsebinami, ki nazorno kažejo, kako poteka življenje na Antarktiki. Tako se je nedavno odločil, da se preizkusi v kuhanju pri temperaturi zraka –70 °C. Sodeč po fotografijah, ki jih najdete v spodnji galeriji, najjužnejša celina na svetu gotovo ni primerna lokacija za piknik.

Galerija – Kuhanje na Antarktiki pri –70 °C

Dodatne Informacije

Več informacij:
marslablanche.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Takšnega debakla z ličili še niste videli! Se kdo šali?