Burek mięsny to jedno z najpopularniejszych tu dań bośniackich. Autentycznego przepisu szukaliśmy w starej jugosłowiańskiej książce kucharskiej i poprosiliśmy o radę doświadczonego kucharza.
Ste vedeli, da je lahko Burek v bosenski kuhinji zgolj in le mesni? Ob obisku Sarajeva vam bodo to prodajalci vsekakor večkrat povedali. “Vse ostalo so pite,” radi rečejo z nasmehom na obrazu. Pokukali smo v staro izdajo knjige Tisoč in en recept jugoslovanskih kuhinj (1986) in poiskali pristen recept za (mesni) burek. Pripravimo ga tako.
Recept za najbolj pristen mesni burek:
Sestavine za najbolj pristen mesni burek:
Večeno testo:
- 1/2 kg moke
- 2 łyżki oleju
- 2,5 dcl tople vode
- sól
Pożywny:
- 1/2 kg mletega govejega mesa
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 glavico čebule
- 1,5 žličke popra
- sól
- olej
Postopek priprave pristnega mesnega bureka:
Priprava testa za mesni burek:
Iz vseh navedenih sestavin za vlečeno testo vmesimo testo tako, da v moko naredimo jamico in vanjo stresemo sol in olje. Nato premešamo in gnetemo tako dolgo, da se testo ne lepi več na prste. Nato ga na pomokani površini razdelimo na dva dela. Vsak del testa vmesimo v testo v obliki žoge in oba dela rahlo razvaljamo v dva 15 cm debela rezanca. Premažemo ju z oljem in pustimo počivati eno uro. Testo nato na zelo tanko razvaljamo po pomokanem prtu in pripravljen je za uporabo. Namig: Če ostanejo debeli robovi, jih odrežemo, premesimo, pustimo počivati in znova razvaljamo. Testo lahko seveda tudi kupimo.
Priprava nadeva za mesni burek:
Čebulo drobno sesekljamo in zmešamo z mletim mesom, ki smo ga prej osolili in poprali. Tanko razvaljano testo poškropimo z oljem, nanj razporedimo mesni nadev in ga s pomočjo prta zvijemo približno tretjino, prerežemo po celi dolžini in tako še dvakrat zvijemo. Testo lahko tudi razrežemo na kose in zvijemo po želji. Preden ga damo v pečico, zgornji del še enkrat naoljimo z oljem ali maslom. Pečemo v pečici na 200 stopinj Celzija 35–40 minut.
Smacznego!