fbpx

Warzywa zdrowsze po ugotowaniu niż zjedzone na surowo

Zelenjava, ki je bolj zdrava toplotno obdelana

Kljub prepričanju, da je surova zelenjava boljša in bolj zdrava od kuhane, obstajajo izjeme, in to kar pri zelenjavi, ki se redno znajde na našem krožniku. Pri teh namreč hranilna vrednost s kuhanjem naraste. Paradižnik, špinača, korenje, ohrovt in stročnice so takšni primeri plodov narave, ki so precej bolj zdravi kuhani!

Res je, da večina zelenjave (in sadja) s kuhanjem in drugimi načini toplotne obdelave izgubi aromo, strukturo, da ne govorimo hranilnih vrednostih. A kot pri vsem tudi tu obstajajo izjeme, in to ne pri kakšni eksotični zelenjavi, temveč živilih, ki se redno znajdejo na našem jedilniku. Ste vedeli, da so paradižnik, špinača, korenje, stročnice in ohrovt bolj zdravi in koristni, če jih skuhate?

CZYTAJ WIĘCEJ: To najbardziej uzależniające jedzenie

Surov paradižnik zamenjajte za kuhanega.
Surov paradižnik zamenjajte za kuhanega.

Zelenjava, ki vam jo podrobneje predstavimo v nadaljevanju, je bolj zdrava, če jo jeste kuhano in ne surovo, saj ima tedaj več koristnih snovi kot v prvotnem stanju.

szpinak

Čeprav je zaradi Popaja špinača znana kot hrana za moč, pa je še precej več kot le to. Velja za eno zdravju najkoristnejših vrst zelene zelenjave. Je eno redkih živil, bogatih z vitaminom K, ki je izjemno pomemben za zdravje kosti. ”Kopa” se v vlakninah in antioksidantih, prav tako je prava zakladnica železa, magnezija in kalcija. S toplotno obdelavo se vrednost omenjenih snovi potroji!

szpinak
szpinak

Marchew

Surovo korenje je lahko težko za presnovo, kuhano pa je ne le lažje prebavljivo, ampak ima tudi večjo prehransko vrednost. Korenje vsebuje betakaroten, antioksidant, ki se pretvori v vitamin A in pripomore k boljšemu vidu, in ker je topen v maščobah, ga pred zaužitjem, podobno kot ohrovt, zabelite z malce olivnega olja.

Marchew
Marchew

brukselki

Če ste mislili, da je kuhan ohrovt le mehkejši in okusnejši, naj vam povemo, da je tak tudi bolj zdrav. ”Stavi” na vlaknine, ki so odlične za prebavo in uspešne pri ”zbijanju” holesterola. Ohrovt je tudi odlična protivnetna hrana, hrana za srce, bogat vir antioksidantov in železa. S toplotno obdelavo vse te njegove lastnosti pridejo še bolj do izraza.

Kapusta
Kapusta

Pomidor

Paradižnik je verjetno najbolj presenetljiv predstavnik zelenjave, ki je bolj zdrava toplotno obdelana. V solati, sendvičih in kot dodatek k prigrizkom ga običajno uživamo svežega, a količina antioksidanta likopena, ki ga vsebuje (ta deluje proti rakavim in srčnim obolenjem), poskoči za kar 30 odstotkov, ko ga pogrejemo. S kuhanjem tako lažje prihaja v organizem, ki mu ga iz surovega paradižnika sicer uspe vsrkati le štiri odstotke.

Pomidor
Pomidor

Rośliny strączkowe

Kuhanje stročnic ni le zdravo, ampak v veliko primerih tudi obvezno, saj so le redko užitne in prebavljive surove. Večina ima namreč trdo celično strukturo, nekatere lupine celo vsebujejo strupene snovi, ki pa jih toplotna obdelava uniči in na plan dvigne vse koristne snovi.

Obiektyw
Obiektyw

Z Wami od 2004 roku

od roku 2004 badamy miejskie trendy i codziennie informujemy naszą społeczność obserwujących o najnowszych stylach życia, podróżach, stylu i produktach, które inspirują pasją. Od 2023 roku oferujemy treści w głównych językach świata.