Dias quentes de sol e churrasco combinam como vinho e queijo. Mas dado o quão dependentes eles são um do outro - para sermos honestos, na verdade é apenas uma churrasqueira ao sol - uma churrasqueira solar como a SUNPlace, concebida pelo estúdio de design Lanzavecchia + Wai, deveria ter existido há muito tempo. Porque grelhar nem sempre tem que ser um “trabalho sujo” (leia-se trabalhar com carvão).
SUNPlace ni tipični žar, pravzaprav ni nujno niti žar. Lahko mu rečemo tudi solarni kuhinjski set s povečevalnim steklom, ki na ploščo za peko koncentrira sončne žarke. Pod njega sta se podpisala italijanska oblikovalka Francesca Lanzavecchia in oblikovalec s Singapurja Hunn Wai, ki sta želela, da SUNPlace funkcionira kot križanec med žarom in ploščo Teppanyaki (dodatna kuhalna površina za pripravo rib, morskih sadežev, govedine, zelenjave in ostalih jedi Teppanyaki kuhinje- japonski način peke na žaru). Navdih sta črpala iz priprave fondi hrane, korejskega načina priprave hrane na žaru in kitajskega v voku.
CONSULTE MAIS INFORMAÇÃO: GoBQ - A primeira grelha dobrável portátil verdadeiramente leve do mundo #indiegogo
SUNPlace je bil ustvarjen za razstavo Le Affinità Selettive in v duhu milanskega Expa, katere rdeča nit je hrana in iskanje rešitev za globalne izzive ter trajnostne prehrambne rešitve. Narejen je iz hrastovega lesa, namesto indukcije ali plina oziroma ognja, pa za vročino plošče skrbi kompaktna fresnelova leča, leča francoskega fizika in izumitelja Augustina-Jeana Fresnela, prvotno namenjena za uporabo v svetilnikih, ki je glede na konvencionalne leče zmožna zelo ozke usmerjenosti sončnega žarka. Mizo pospremijo ”Mini-Me” stoli, na voljo pa je tudi poseben pribor za žar. Zakaj poseben? Zaradi svoje sploščene oblike ga lahko pod lečo segrejete in z njimi spečete zgornji del mesa ali zelenjave, medtem ko plošča skrbi za ”zadnjo plat”.