油条或老鼠的爱好者不会等到冬天才沉迷于它们并定期准备它们,近年来,我们不知何故将它们与节日和降临节联系在一起。油条的食谱有很多种,每个人都发誓他们有一种久经考验的食谱,永远不会让人失望。
Praznične fritule (miške)
组成部分
- 500 g moke za kvašeno testo
- 100克糖
- 2个中等大小的鸡蛋
- pol kocke svežega kvasa (20 g) ali 1 vrečka suhega
- 2 srednji jabolki (po možnosti kisli)
- 170 ml mleka
- 2 žlici žganja
- 2 majhni žlički ruma
- 盐少许
- lupina limone ali pomaranče
- olje ali druga maščoba za cvrtje
- sladkor za okras
方向
- Svež kvas je potrebno pred uporabo aktivirati. Od količine v receptu ločite nekaj velikih žlic mleka, ga malo segrejete, da postane mlačno, mu dodajte žličko sladkorja in nato vmešate kvas. Potresete z malo moke in pustite 15-20 minut, da se kvas speni.
- V manjši skledi stepete jajca, dodate mleko, žganje in rum ter odstavite.
- Jabolka olupite, operete in naribate.
- V veliko skledo dajte moko, pomešano s sladkorjem. Na sredini naredite jamico in dodate kvas ter dobro premešate. Sedaj mokre sestavine vlijete v moko, posolite in vse skupaj s kuhalnico mešate dokler ne dobite gladke zmesi. Pokrijete ga s plastično folijo in nato s kuhinjsko krpo ter postavite na toplo, da vzhaja eno uro.
- Ko testo naraste, v globoki posodi segrejete olje. Za cvrtje je potrebna večja količina maščobe, na primer 1 liter olja. Segrevate na srednje močnem ognju, nikakor ne na močnem, saj se ob previsoki temperaturi lahko zgodi, da se zunanjost ocvrtkov hitro zapeče in potemni, notranjost pa ostane surova.
- Mešanico dajte v vrečko in jo v majhni količini iztisnite iz nje, da dobite lepo oblikovanje ocvrtke. Ti bodo pravilnejši, če bodo manjši. Če nimate dozirnih vrečk, lahko testo v olje dodajate s pomočjo žlice. Manjši ocvrtki se bodo obrnili sami, večje pa lahko poljubno obračate z vilicami, da se spečejo na vsaki strani. Ko porjavijo, torej dobijo lep temnejši zlato rumeni odtenek, jih s cedilom poberete iz olja in odložite na krožnik, obložen s kuhinjskim papirjem. Potresete jih s sladkodjem in postrežete.