Vi er nok ikke de eneste, der ikke kan forestille os en morgen uden en kop kaffe, men vi er nok heller ikke de eneste, der ikke tømmer koppen jævnligt. Enten tvang tidspresset os til at gøre det, eller også afbrød noget vores morgenritual, og vi glemte det simpelthen. Men kan du senere drikke den kaffe, du ikke var færdig med om morgenen? Er postkaffe sikkert at drikke? Bevarer den samme smag?
Čas je za popoldansko dozo kofeina, a ostala vam je še napol popita kava od jutra. Je varna za pitje ali naj si raje skuhate novo? Jo zliti po grlu ali odtoku? Dilema, ki je verjetno že marsikoga prešinilo, a se z njo ni nikoli zares ukvarjal. Odgovor na vprašanje ali lahko kasneje popijete kavo, ki je zjutraj niste spili do konca, je preprost, a odvisen od tega ali je bila kava z mlekom ali brez.
Kaj, če je kava z mlekom?
Če ste jo pili z mlekom je bolje, da si privoščite svežo. Mleko lahko v hladilniku sicer hranite več kot teden dni in bo z njim vse v redu, a mleko na sobni temperaturi ni dobro več kot nekaj ur. Nekateri pravijo, da zgolj dve, spet drugi, da naj bi pred ”vdorom” bakterij zdržalo od 5-6 ur. Zato si raje pripravite novo kavo, kajti v skodelico so se morda te medtem že zaredile.
Je okus kave ogrožen?
Kavna zrna postanejo žaltava po približni dveh tednih, medtem ko začenja imeti pražena kava slab okus že po 30 minutah. Po tem obdobju imate še okoli 4 ure časa preden se začnejo kvariti tudi olja kavnih zrn- med njimi je caffeol tisti, ki je zaslužen za kavno aromo in okus- kar še nadalje spremeni originalen okus.
Se lahko voda v kavi pokvari?
Voda lahko absorbira okuse iz okolja, kar spremeni njen okus (še posebej, če jo pustite stati v hladilniku), toda tudi nepokrit kozarec vode je piten še teden dni potem, ko ga natočimo. Zato razen, če v vodi že v osnovi kaj ne plava, se bakterije tu ne bodo udomačile.
LÆS MERE: Coffee for the Gods – lavet af kaffe og en issandwich
Je torej varno piti postano kavo?
Razsodba je sledeča. Črno kavo vsekakor, čeprav verjetno ne bo imela več tako dobrega okusa kot na začetku. Če je v kavi mleko, pa si raje skuhajte svežo. A če ste odločeni, da dokončate tudi takšno, jo za večjo varnost prej postavite v mikrovalovno pečico, da ta uniči čim več morebitnih bakterij, ki plavajo v njej.