El primer festival de dos semanas de queso Trnič, que los organizadores llamaron "Trnič en cada mesa", comenzará este sábado en Kamnik. El festival del queso trnič es parte del proyecto Trnič na evno mizo, y comenzará en el mercado Okusi Kamnika - Podeželje.
Marčevska edicija živilske tržnice Okusi Kamnika – Podeželje se bo tokrat delno prelevila v prostor za kuhanje v živo: na Glavnem trgu bodo v mobilni kuhinji 3 priznani kamniški chefi, Janez Bratovz (JB restavracija), Janez Ursic (Gostilna pri planinskem orlu) in Primož Repnik (Gostilna in penzion Repnik), pripravljali jedi s trničem. Tako bodo ta trdi sir značilne hruškaste oblike z Velike planine v pokušino ponudili obiskovalcem, trnič pa bo na voljo tudi za nakup.
Možnost pokušine dobrot se bo nato vse do vključno 13. aprila v okviru praznika nadaljevala v angažiranih lokalnih restavracijah con posebnimi jedmi in menuji, ki trnič bolj ali manj ustvarjalno vključujejo. Po izteku prvega praznika pa bo sir na voljo tudi en toda eslovenia v izbranih restavracijah in trgovinah.
Sir trnič, ki ga bodo v Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik tudi v prihodnje predstavljali na različnih dogodkih po Sloveniji, želijo postaviti na vsako slovensko mizo.