Perinteisen omenapiirakan lisäksi yksi suosituimmista syksyn jälkiruoista on päärynäpiirakka. Katso herkullisen jälkiruoan resepti isoäitiemme reseptin mukaan...
Z jesenjo je prišel čas peke slastnih slaščic, med katerimi v hladnem vremenu še posebej prijajo omamno dišeče sadne pite, ki navdušijo s krhko zunanjostjo in sočno sredico. Poleg jabolčne za spremembo specimo hruškovo. Naši najdražji bodo navdušeni …
LUE LISÄÄ: Syksyinen resepti: herkullinen lecinapata bataattien ja kurpitsan kera
Recept za domačo hruškovo pito
Ainesosat
Taikinaa varten:
- 350 g valkoisia jauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 100 g tomusokeria
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 150 g voita
- 2 munaa
- 50 ml maitoa
Täytteeksi:
- 3 rumene hruške
- 3 ruokalusikallista sokeria
- 2 ruokalusikallista voita
- 1 žlica krušnih ali piškotnih drobtin
- kaneli
Navodilo:
Pečico predhodno ogrejemo na 180 stopinj. Hruške olupimo in narežemo na rezine. V ponvi raztopimo maslo in na njem podušimo rezine hrušk; med dušenjem jih posujemo s sladkorjem, ko se zmehčajo, pa z drobtinami in cimetom. Maslo za testo narežemo na koščke in jih vržemo v večjo skledo. Dodamo moko in sladkor, jajca in mleko ter zamesimo testo. Po potrebi dodamo še nekaj mleka. Testo oblikujemo v kepo, ki jo zavito v prozorno folijo postavimo na hladno za 20 minut. Tretjino testa damo na stran in iz njega naredimo trakove, preostalega pa razvaljamo in z njim obložimo namaščen pekač za pite. Testo v pekaču obložimo z nadevom in vse skupaj prekrijemo s trakovi. Pito položimo v pečico in pečemo približno 60 minuuttia.