Uz tradicionalnu pitu od jabuka, jedna od najpopularnijih jesenskih slastica je pita od krušaka. Pogledajte recept za ukusnu slasticu po receptu naših baka...
Z jesenjo je prišel čas peke slastnih slaščic, med katerimi v hladnem vremenu še posebej prijajo omamno dišeče sadne pite, ki navdušijo s krhko zunanjostjo in sočno sredico. Poleg jabolčne za spremembo specimo hruškovo. Naši najdražji bodo navdušeni …
ČITAJ VIŠE: Jesenski recept: ukusni lećini gulaš s batatama i bundevom
Recept za domačo hruškovo pito
Sastojci
Za tijesto:
- 350 g bijelog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 100 g šećera u prahu
- 1 paketić vanilin šećera
- 150 g maslaca
- 2 jaja
- 50 ml mlijeka
Za nadjev:
- 3 rumene hruške
- 3 žlice šećera
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica krušnih ali piškotnih drobtin
- cimet
Navodilo:
Pečico predhodno ogrejemo na 180 stopinj. Hruške olupimo in narežemo na rezine. V ponvi raztopimo maslo in na njem podušimo rezine hrušk; med dušenjem jih posujemo s sladkorjem, ko se zmehčajo, pa z drobtinami in cimetom. Maslo za testo narežemo na koščke in jih vržemo v večjo skledo. Dodamo moko in sladkor, jajca in mleko ter zamesimo testo. Po potrebi dodamo še nekaj mleka. Testo oblikujemo v kepo, ki jo zavito v prozorno folijo postavimo na hladno za 20 minut. Tretjino testa damo na stran in iz njega naredimo trakove, preostalega pa razvaljamo in z njim obložimo namaščen pekač za pite. Testo v pekaču obložimo z nadevom in vse skupaj prekrijemo s trakovi. Pito položimo v pečico in pečemo približno 60 minuta.