I semi di Chia sono estremamente salutari, poiché garantiscono una migliore digestione, hanno un effetto antinfiammatorio, si prendono cura della salute del nostro cuore, abbassano la pressione sanguigna, ci danno energia e ci forniscono acidi grassi omega-3.
Poleg zdravih maščob vsebujejo tudi izredno veliko beljakovin, vlaknin, antioksidantov, vitaminov in mineralov (kalcij, magnezij, fosfor in železo). Chia semena lahko za kremasto strukturo in boljšo vezavo uporabimo pri pripravi smoothijev, kruha in slaščic. Nam so vsekakor najbolj všeč v obliki slastnega pudinga, ki zagotovo nasiti.
Chia puding s kakavom in sezonskim sadjem
Potrebujemo:
- 1 skodelica riževega/mandljevega/kokosovega mleka
- 3 žlice semen Chia
- 1 breskev
- 1/2 banane (narezane na kolobarje)
- 1/2 skodelice svežih ameriških borovnic
- 1 cucchiaio di cacao
- 1 cucchiaio di miele
- nekaj kapljic vanilijeve esence
V večjo skodelico vlijemo mleko, dodamo semena Chia in dobro premešamo. Mešanico pustimo, da se zgosti do nam ljube gostote. Semena nabreknejo že čez 15 minut, v kolikor jih pustimo v mleku čez noč, pa nas bo zjutraj pričakala gosta in želatinasta zmes. Med namakanjem mešanico nekajkrat dobro premešamo. Medtem narežemo sadje in ga prelijemo z žlico medu, vanilijevo esenco ter pustimo marinirati približno 20 minut. Obe mešanici združimo, okrasimo s kakavom v prahu in uživamo.