Kot svetovalka za zdravo prehrano v Savna klubu Breza, zmeraj stremim k temu, da so jedilniki sestavljeni iz čim bolj okusnih in sezonskih jedi. In kljub temu, da je poletja že konec, lahko še zmeraj popestrimo svoj krožnik s svežimi sezonskimi jedmi. Jesen je marsikomu celo najljubši letni čas, ki nas ovija z najrazličnejšo paleto barvnih odtenkov, toplim vremenom in zelo okusnimi sezonskimi živili.
Moja najljubša jesenska jed – buča v pečici z rožmarinom
Ta prečudovita oranžna barva in božanski sladkast okus buče, ne bo pustil nikogar ravnodušnega. Bučo najraje pripravljam v pečici z rožmarinom, himalajsko soljo ter grobo mletim poprom, pogosto dodam še drugo zelenjavo kot so bučke in korenje. Gotova je sorazmerno hitro – približno v 15 minutah – zato je super izbira za hitro kosilo, večerjo ali za pogostitev ob druženju, saj izgleda zelo atraktivno in mamljivo. Že sama barva nakazuje na bogat izvor beta karotena, ki je močan antioksidant, ščiti organizem pred vplivom prostih radikalov ter krepi imunski sistem. Karotenoidi pomagajo varovati pred obolenji, povezanimi z oksidativnim stresom, kot so rak in srčno-žilna obolenja, vse buče pa so tudi izvrsten vir vitamina C, vitaminov B, kalija in mangana.
Jabolka za zajtrk in malico
Jabolka naravnost obožujem, najpogosteje jih uživam samostojno ali pa narezana na tanke rezine, s cimetom in limoninim sokom. Odlična so takoj na tešče ali pa za malico. Bogata so s prehransko vlaknino (pektin), antioksidanti, vitaminom C, beta karotenom ter minerali (kalij) in tako pomagajo pri čiščenju telesa, hujšanju, krepitvi imunskega sistema, srca, dihalnega sistema,…
Brokoli – odličen izbor za kosilo ali večerjo
Brokoli lahko odlično popestri vaše jedi, glede zdravilnih lastnosti pa bi ga uvrstila na sam vrh med živili. Bogat je z ugodnim razmerjem fitonutrientov, antioksidantov ter prehranske vlaknine in ima zato pomembno vlogo pri uničevanju prostih radikalov, pomlajevanju in razstrupljanju telesa. Zaradi vsebnosti mineralov, železa in vitamina C, pa pozitivno vpliva tudi na zdravje kosti ter razkisanje telesa. Privoščite si ga lahko kot hiter obrok – na česnu popražen brokoli z olivnim oljem in po želji obrok popestrite še s kvinojo s kurkumo.
Rdeča pesa – pozabljena zelenjava
Naribana ali na palčke narezana sveža rdeča pesa, začinjena z bučnim oljem, je še ena od mojih zelo priljubljenih jedi in obenem odlična ideja za večerjo. Z uživanjem rdeče pese lahko popestrite svoje jedilnike in obenem oskrbite svoj organizem z betacianini, ki stimulirajo delovanje jeter in znatno vplivajo na povečanje vsebnosti kisika v krvi. Poleg tega predstavlja rdeča pesa tudi bogat vir folne kisline.
Spinazie
Uživamo jo lahko kot prilogo, v solatah, smoothijih,… Ker je bogata s fitonutrienti kot so karotenoidi in flavonoidi, vitamini K, A, C in E in z železom, vsekakor sodi med jesenska živila, ki bi se morala znajti na vaši krožnikih. Še moja ideja: špinača z ješprenjem, česnom in svežimi začimbami.
Za več nasvetov o zdravi prehrani in idej za recepte pa obiščite našo spletno stran www.savnabreza.com.
Meer informatie:
www.savnabreza.com