We zouden geen woorden tekort komen over kefir zelf. Het volstaat te zeggen dat het genezende krachten heeft. Daarom stappen we meteen over op de Kefirka, een multifunctionele glazen container gemaakt in Slovenië, die de bereiding van zelfgemaakte kefir enorm vereenvoudigt. Omdat deze gefermenteerde drank, boordevol geneeskrachtige eigenschappen, vers het lekkerst is, kun je hem het beste zelf bereiden. En wat een broodmachine is voor het bakken van brood, is Kefirka voor het maken van kefir.
Priprava kefirja brez Kefirka namreč niso mačje solze. Postopek namreč terja precizno umerjanje pravega razmerja med količino zrn in tekočino, zračenje, ki je nujna za proces fermentacije, zadevo je treba natančno precediti, ipd., in brez prave opreme napake prežijo na nas na vsakem koraku. S Kefirkom, posebej oblikovano stekleno posodo z dvema funkcionalnima pokrovoma, ki omogoča optimalne pogoje za fermentacijo in ločitev zrn od kefirja, pa ga ne morete pobiksati. Vaša naloga je, da v poljubno tekočino streseta kefirjeva zrna, počakate 24 uur (tedaj je na ”izmeni” fermentacija) in potem le še odstranite zrna.
Čeprav na videz deluje le kot posoda začrtana z oznakami kot podboji vrat, kjer starši skozi leta spremljajo rast otrok, pa ima vsak del svoj namen, s skupnim ciljem ohraniti izviren okus in svežino kefirja. Tesnilni pokrov tako skrbi za pretok zraka in preprečuje vdor nečistoče, je pa tudi merica za količino zrn in podstavek. Drugi pokrov je sito, ki skrbi, da je ločevanje zrn od kefirja enostavno (kefir le izlijemo) zavoljo posebnega zunanjega roba pa je ”simpl” tudi nalivanje v kozarec. Konkavna oblike posode je tu za udobno uporabo, oznake pa za odmerjanje količine.
LEES VERDER: Nasvet za zdravo prehrano – jesensko sadje in zelenjava
Po Kefirka gremo na platformo Kickstarter, po kefirjeva zrna pa na svež portaal kefirhood.com, waar je kunt dobite ali oddate presežek te aktivne kulture (”sharing is caring”). Seveda to ni edini vir, je pa dober začetek. In zakaj sploh imeti domači kefir, če so ga prodajne police polne? Ker vsebuje precej več aktivnih kultur, dat is brez konzervansov (torej je bolj zdrav) in ker je preverjene kakovosti.
Do 5. decembra torej na Kickstarterju Kefirko zbira potrebna finančna sredstva, za njim pa stojijo Marko Borko, Andrej Glažar in Niko Klanšek, za njihovo idejo pa že skoraj 500 podpornikov.
Kaj pravite? Ste za kozarec zdravja?
Meer informatie:
www.kickstarter.com