Kefirko – slovenska posoda za pripravo domačega kefirja na Kickstarterju

O samem kefirju ne bi izgubljali besed. Dovolj bo, če povemo, da ima zdravilno moč. Zato se kar takoj preselimo h Kefirku, večnamenski stekleni posodi slovenske izdelave, ki karseda poenostavi pripravo domačega kefirja. Ker je ta fermetniran napitek, ki kar buhti od zdravilnih lastnosti, najboljši svež, je najbolje da ga pripravljamo sami. In kar je za peko kruha aparat za peko kruha, je za pripravo kefirja Kefirko.

Priprava kefirja brez Kefirka namreč niso mačje solze. Postopek namreč terja precizno umerjanje pravega razmerja med količino zrn in tekočino, zračenje, ki je nujna za proces fermentacije, zadevo je treba natančno precediti, ipd., in brez prave opreme napake prežijo na nas na vsakem koraku. S Kefirkom, posebej oblikovano stekleno posodo z dvema funkcionalnima pokrovoma, ki omogoča optimalne pogoje za fermentacijo in ločitev zrn od kefirja, pa ga ne morete pobiksati. Vaša naloga je, da v poljubno tekočino streseta kefirjeva zrna, počakate 24 ur (tedaj je na ”izmeni” fermentacija) in potem le še odstranite zrna.

Za vse najboljši okus in barva po izbiri.
Za vse najboljši okus in barva po izbiri.

Čeprav na videz deluje le kot posoda začrtana z oznakami kot podboji vrat, kjer starši skozi leta spremljajo rast otrok, pa ima vsak del svoj namen, s skupnim ciljem ohraniti izviren okus in svežino kefirja. Tesnilni pokrov tako skrbi za pretok zraka in preprečuje vdor nečistoče, je pa tudi merica za količino zrn in podstavek. Drugi pokrov je sito, ki skrbi, da je ločevanje zrn od kefirja enostavno (kefir le izlijemo) zavoljo posebnega zunanjega roba pa je ”simpl” tudi nalivanje v kozarec. Konkavna oblike posode je tu za udobno uporabo, oznake pa za odmerjanje količine.

Kefir, življenjski eliksir.
Kefir, življenjski eliksir.

PREBERITE ŠE: Nasvet za zdravo prehrano – jesensko sadje in zelenjava

Po Kefirka gremo na platformo Kickstarter, po kefirjeva zrna pa na svež portal kefirhood.com, kjer lahko dobite ali oddate presežek te aktivne kulture (”sharing is caring”). Seveda to ni edini vir, je pa dober začetek. In zakaj sploh imeti domači kefir, če so ga prodajne police polne? Ker vsebuje precej več aktivnih kultur, kar je brez konzervansov (torej je bolj zdrav) in ker je preverjene kakovosti.

“Sharing is caring” ali v kleni slovenščini: “Delimo in bolje živimo.”
“Sharing is caring” ali v kleni slovenščini: “Delimo in bolje živimo.”

Do 5. decembra torej na Kickstarterju Kefirko zbira potrebna finančna sredstva, za njim pa stojijo Marko Borko, Andrej Glažar in Niko Klanšek, za njihovo idejo pa že skoraj 500 podpornikov.

Kaj pravite? Ste za kozarec zdravja?

Dodatne Informacije

Več informacij:
www.kickstarter.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Recept: panakota z belo čokolado in penino