Pariz, mesto luči in sanj, privablja milijone turistov z vsega sveta, ki želijo doživeti njegovo edinstveno kulturo, arhitekturo in kulinariko. Vendar pa tudi najbolj navdušeni popotniki pogosto naletijo na pasti in delajo napake, ki lahko pokvarijo njihovo izkušnjo. Kdo bi bolje vedel, kako se jim izogniti, kot pariški domačini sami?
V tem članku bomo delili 10 pogostih napak, ki jih delajo obiskovalci Pariza, ter nasvete domačina, kako se jim izogniti in uživati v pravem pariškem doživetju. Pripravite se na odkrivanje skrivnosti Pariza, ki vam bodo omogočile, da mesto doživite v vsem njegovem sijaju.
Tudi Francozi naredijo nekatere precej pogoste napake, ko obiščejo Pariz, zato nasvet – zgledujte se po Parižanih. Verjemite, bivanje v francoski prestolnici bo z upoštevanjem nekaterih enostavnih napotkov precej bolj prijetno.
Rezervacija v restavraciji
V Parizu so številne restavracije, še posebej tiste priljubljene, pogosto polne že tedne vnaprej. Če ne rezervirate mize predhodno, se prav lahko zgodi, da ne boste mogli uživati v svoji izbrani restavraciji. Vedno je najbolje preveriti, ali je potrebna rezervacija, in jo opraviti čim prej. Prav tako boste z rezervacijo pokazali spoštovanje do lokalnih običajev in kulture.
Odsotnost pozdrava ob vstopu v trgovino, lokal
Zgledujte se po Parižanih, vljudnost je namreč v Franciji zelo cenjena. Ko vstopite v trgovino, restavracijo ali katero koli drugo ustanovo, vedno pozdravite z “Bonjour” (dobro jutro) ali “Bonsoir” (dober večer), odvisno od časa dneva. Prav tako pogosto uporabljajte “S’il vous plait” (prosim) in “Merci” (hvala), saj boste s tem pokazali spoštovanje do domačinov in njihove kulture.
Prehranjevanje ‘on the go’
V Parizu je prehranjevanje med potjo manj sprejemljivo kot v nekaterih drugih mestih. Parižani si vzamejo čas za uživanje v hrani in pijači v primernem okolju, kot so restavracije, kavarne ali parki. Če boste jedli ali pili med hojo, lahko vzbudite začudenje ali celo neodobravanje lokalnih prebivalcev. Namesto tega si vzemite čas za sedenje in uživanje v hrani.
Obisk v avgustu ali decembru
Avgust in december nista najboljša meseca za obisk Pariza. V avgustu je veliko lokalnih prebivalcev na počitnicah, kar pomeni, da so številne trgovine in restavracije zaprte. V decembru pa je mesto zelo polno zaradi božičnih praznikov, kar pomeni več gneče in višje cene. Najboljši časi za obisk Pariza so spomladi in jeseni, ko je vreme prijetno, in ni prevelike gneče.
Dotikanje česarkoli brez vprašanja
V Parizu je pomembno, da ne dotikate stvari v trgovinah, na tržnicah ali muzejih brez vprašanja. Vedno vprašajte za dovoljenje, preden se dotaknete nečesa, kar ni vaše. To velja tudi za fotografiranje ljudi ali njihovih stvari – vedno vprašajte za dovoljenje.
Čakanje na račun v restavracijah
V Parizu je prehranjevanje resen užitek, zato vas po obroku ne bodo hitro pospremili iz restavracije. Obedovanje je čas za uživanje v okusih hrane in družbi, zato račun ne bo prišel takoj, ko bodo krožniki pospravljeni in boste spili zadnji požirek vode. Račun bo prinesen na mizo le, ko ga boste zahtevali (l’addition, s’il vous plait).