Te zanima, kako izbereš popolno lubenico? Pred tabo so 4 koraki, ki so pri izbiri sočne, sveže in "hrustljave" lubenice še kako pomembni, zato si jih zapiši!
Ali poleti kaj bolj prija od sočne in dozorele lubenice? Privoščimo si jo lahko v različnih oblikah, kot glavno jed, prilogo ali posladek. Da pa bo lubenica res popolna, ti predstavljamo 4 korake, ki te vodijo do popolne lubenice, v nadaljevanju pa te čaka tudi trik, s katerim boš iz lubenice odstranil nadležna semena.
1. Teža lubenice
Ko lubenico vzameš v roke in jo potežkaš, mora biti na svojo velikost čim težja.
2. Zvok lubenice
Ko na lubenico potrkaš, mora zveneti votlo in ne globoko. Če je zvok votel, to pomeni, da je bila lubenica obrana pred kratkim in je sveža ter sočna. Če pa je zvok globok, je lubenica najbrž že gnila ali vsaj kašasta. Najverjetneje je bila nekje dlje časa skladiščena, zato vam take lubenice ne priporočamo.
3. Barva madeža, torej tam kjer lubenica leži na zemlji
Barva tega madeža mora biti rumena in nikakor bela. Dlje kot bo namreč ležala lubenica na tleh, bolj rumen bo tisti del, kjer se tal dotika. Zato bo lubenica slajša, saj je tudi dlje časa zorela. Tiste, ki imajo bel madež, pa so bile pobrane (pre)hitro in nikoli ne bodo tako polnega okusa.
4. Mrežast “madež” na lubenici
Če na olupku lubenice vidite rjavkast grob madež, ki je videti kot nekakšna mreža, to pomeni, da je lubenico obiskala čebela in jo oplodila. Več kot je teh madežev, večkrat je bila lubenica oprašena in posledično je slajša.
Kako iz lubenice odstraniš nadležna semena?
Verjetno ni boljšega poletnega prigrizka, kot je kos osvežujoče, sladke in sočne lubenice. Vendar pa mnoge motijo koščice in imajo zato do lubenice ambivalentne občutke. Če ste eden izmed njih, vam predstavljamo rešitev – v spodnjem videu si lahko ogledate, kako odstraniti nadležna semena iz lubenice. Pa dober tek!