fbpx

6 napak pri uporabi kuhinjskih pripomočkov: s tem uničujete ponve, nože in jedilni pribor

Foto: envato

Kuhinjski pripomočki so nepogrešljivi del vsake kuhinje. Vendar pa nepravilna uporaba in vzdrževanje lahko povzroči njihovo poškodbo ali celo uničenje. V prispevku bomo pogledali nekaj pogostih napak, ki jih običajno delate pri uporabi in vzdrževanju kuhinjskih pripomočkov.

Pravilna uporaba in vzdrževanje kuhinjskih pripomočkov je ključnega pomena za njihovo dolgo življenjsko dobo in varnost pri uporabi. Izogibanje pogostim napakam, kot so pomivanje nerjavečega jekla v pomivalnem stroju, sušenje lesenih predmetov v pomivalnem stroju, uporaba kovinskega pribora v posodi proti prijemanju, nebrušenje nožev, redko menjavanje gobic in izbira kvantitete nad kakovostjo, lahko bistveno pripomore k ohranjanju kuhinjskih pripomočkov v dobrem stanju.

1. Nerjaveče jeklo ni primerno za pomivalni stroj

Nerjaveče jeklo je znano po svoji vzdržljivosti in odpornosti proti koroziji, vendar pa ga pomivalni stroj lahko poškoduje. Dolgotrajna izpostavljenost vlagi in visoke temperature lahko povzročijo madeže in zmanjšajo lesk. Najboljša praksa je, da nerjaveče jeklo pomivate ročno in ga takoj posušite s suho krpo.

Nekatere kuhinjske pripomočke je priporočljivo prati ročno.

2. Ne sušite lesenih predmetov v pomivalnem stroju

Leseni kuhinjski pripomočki, kot so žlice, deske za rezanje in sklede, se lahko v pomivalnem stroju izsušijo in razpokajo. Visoka temperatura in dolgotrajna vlaga povzročita, da se les skrči in deformira. Lesene predmete je najbolje pomivati ročno in jih sušiti na zraku.

3. Ne uporabljajte kovinskega pribora v posodi proti prijemanju

Posode proti prijemanju so občutljive na praske, ki jih lahko povzročijo kovinski pripomočki. Praske uničijo prevleko in zmanjšajo učinkovitost posode. Da bi se temu izognili, uporabljajte lesene ali silikonske pripomočke, ki ne bodo poškodovali površine posode.

Foto: Almond/Pexels

4. Nožev ne brusite redno

Noži, ki niso redno bruseni, izgubijo ostrino in postanejo neučinkoviti ter nevarni za uporabo. Top nož zahteva večji pritisk, kar poveča tveganje za poškodbe. Poskrbite, da boste nože redno brusili in tako ohranili njihovo ostrino ter varnost pri uporabi.

5. Gobice ne menjate dovolj pogosto

Gobice za pomivanje posode so gojišče bakterij, če jih ne menjamo redno. Umazane gobice lahko širijo bakterije po posodi in pripomočkih, kar ogroža zdravje. Gobico je treba menjati vsaj enkrat na teden, še bolje pa je, če jo po vsaki uporabi speremo in dobro posušimo.

6. Namesto kakovosti izbirate kvantiteto

Pri nakupu kuhinjskih pripomočkov je pomembno izbrati kakovostne izdelke, ki so trajni in varni za uporabo. Poceni izdelki pogosto niso izdelani iz varnih materialov in se hitreje poškodujejo. Investicija v kakovostne kuhinjske pripomočke se na dolgi rok izplača, saj bodo trajali dlje in delovali bolje.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.