fbpx

Ali iz vašega pralnega stroja smrdi kot v zatohli kleti? Tale trik vas bo rešil pred visokim računom serviserja

Foto: envato

Pralni stroj naj bi bil simbol čistoče, svežine in mehko opranih brisač, ki bi jih brez sramu lahko postregli tudi kraljici. A realnost? Včasih iz njega zaveje vonj, ki bolj spominja na zapuščen kletni prostor v vampirski grozljivki kot pa na švicarski wellness. Čeprav ste pravkar oprali perilo, vas v kopalnici pričaka aroma po stoječi vodi, zatohlem tekstilu in subtilni noti »nekaj je narobe«.

Ni treba, da se s tem sprijaznite in živite v prepričanju, da tako pač diši tehnološki napredek. Krivec za ta neprijeten vonj ni pokvarjen pralni stroj, ampak kopičenje vlage, ostankov detergenta in drugih mikroskopskih nadlog. Dobra novica? Rešitev je preprosta, dostopna in presenetljivo učinkovita – in ne vključuje dragih kemikalij ali klica serviserja. Pripravite kis, sodo bikarbono in nekaj dobre volje – vaš stroj (in nos) vam bo hvaležen.

pralni stroj
Foto: envato

Zakaj pralni stroj smrdi? Spoznajte male krivce z velikim učinkom

Ko se vonjave v pralnem stroju pojavijo, je to običajno rezultat elegantne mešanice:

  • vlage, ki ostane po pranju,
  • ostankov detergenta in mehčalca,
  • umazanije, telesnih maščob (lepo, kajne?), las in drugih “prispevkov” vaših oblačil,
  • in (če imate srečo) še nekaj plesni in bakterij za piko na i.

Posebna pozornost gre tistim modelom s sprednjim polnjenjem – tam se v gubah gumijastega tesnila okoli vrat rad ustali pravi mali eko sistem. Toplo, vlažno, z obilico organskih ostankov – če bi bili bakterije, bi se tja tudi vi preselili.

In ne, več detergenta ne pomeni bolj čisto – pomeni več sluzi in več hrane za mikroorganizme. Če dodamo še zamašen filter ali len odtok, imamo recept za aromatično katastrofo.

Rešitev za pralni stroj iz babičinega arzenala: kis in soda bikarbona (ne hkrati, prosim!)

Če se vaš stroj že igra kemično vojno proti svežini, je čas, da v igro vstopita bela vitez kis in njegov šarmantni zaveznik – soda bikarbona.

1. Kis – vaš dezinfekcijski čudež v steklenici

  • V prazen boben nalijte 2 do 4 skodelice (približno 0,5 do 1 liter) belega kisa.
  • Lahko ga nalijete tudi v predalček za detergent – stroj vas ne bo obsojal.
  • Izberite najdaljši in najbolj vroč program (tisti, ki ga uporabljate le, ko se vam polije rdeče vino po belem prtu).
  • Ko se stroj napolni z vodo in zažene, ga (če model to omogoča) ustavite za eno uro, da se kis malo poigra s plesnijo.

2. Soda bikarbona – za tiste, ki imate raje vonj po svežem kot po… bobnu

  • Po ciklu s kisom, v boben dodajte pol skodelice (približno 100 g) sode bikarbone.
  • Za bonus učinek in malo spa vzdušja lahko dodate 10 kapljic eteričnega olja sivke.
  • Nato ponovno zaženite isti vroč, dolg cikel.

Pomembno opozorilo: ne mešajte kisa in sode bikarbone v istem ciklu. Res, ne. Čeprav je opazovati reakcijo v laboratoriju (ali kuhinji) zabavno, se v stroju raje izognemo temu eksperimentu. Uporabite ju v ločeni fazi – sicer se bosta nevtralizirala in učinka ne bo.

pralni stroj
Foto: envato

Dodatni nasveti, ki bi jih moral vedeti vsak lastnik pralnega stroja

  • Po vsakem pranju pustite vrata bobna odprta – naj stroj diha!
  • Redno očistite filter. Da, tisti mali predalček spodaj, ki se ga vsi bojimo.
  • Ne predozirajte z detergentom – manj je več.
  • Vsake toliko dajte stroju “spa dan” s kisom in sodo, tudi če ne smrdi. Preventiva je kraljica čistoče.

Na koncu dneva…

Pralni stroj je lahko vaš dišeči zaveznik ali pa vonjavna nočna mora. Z malo discipline (in nekaj kisa), boste hitro ugotovili, da je svež vonj perila veliko lepši, ko v njem ni podtonov stare plesni. In kdo ve – morda vas bo celo obisk nekoga presenetil z vprašanjem: “Kateri mehčalec pa uporabljaš?”, vi pa boste z nasmeškom odgovorili: “Le kis in malo truda.”

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.