fbpx
Foto: envato

Ali je piščančje meso pred kuhanjem res potrebno sprati pod vodo?

Priznajmo si – skoraj vsakdo pozna nekoga, ki surovo piščančje meso pred kuhanjem temeljito spere pod tekočo vodo. Zakaj? Ker verjame, da bo tako odstranil morebitne nečistoče, bakterije ali celo "sledi" pakiranja. Ta navada izhaja iz prepričanja, da bo pranje poskrbelo za bolj čisto in varno pripravo jedi, še posebej če ste kdaj slišali zgodbe o morebitnih okužbah zaradi nepravilnega rokovanja z mesom.

Poleg higiene pa je pogosto prisoten tudi psihološki vidik: občutek, da bo meso po pranju “sveže”. Nekateri celo trdijo, da brez tega koraka jed ni popolna in da meso ohrani boljši okus. Vendar pa se številni vprašamo – je to res zgolj “pravilna navada” ali gre za nepotreben korak, ki ima lahko celo neželene posledice?

Strokovnjaki opozarjajo: pranje piščanca lahko škoduje

Mnogi med nami smo prepričani, da je pranje surovega piščanca pred kuhanjem nujno za odstranitev bakterij in nečistoč. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da lahko s tem početjem naredimo več škode kot koristi. Pranje surovega piščanca lahko namreč povzroči širjenje nevarnih bakterij po kuhinji, kar povečuje tveganje za zastrupitev s hrano.

Foto: envato

Zakaj pranje piščanca ni priporočljivo?

Surovo piščančje meso je pogosto okuženo z bakterijami, kot sta salmonela in kampilobakter, ki sta med najpogostejšimi povzročitelji zastrupitev s hrano. Čeprav bi morda mislili, da boste s pranjem odstranili te bakterije, lahko dejansko povzročite njihovo širjenje po kuhinjskih površinah, opremi in priboru. Vodni aerosol, ki nastane med pranjem, lahko raznese mikroorganizme po celotni kuhinji, kar povečuje tveganje za navzkrižno kontaminacijo.

Kako zagotoviti varnost pri pripravi piščanca?

Namesto pranja piščanca se osredotočite na pravilno toplotno obdelavo mesa. Večina zdravju škodljivih mikroorganizmov se uniči pri temperaturi nad 70 °C v nekaj minutah. Uporaba kuhinjskega termometra vam lahko pomaga zagotoviti, da je meso dovolj prekuhano. Priporočene središčne temperature za različne dele piščanca so:

  • Cela perutnina (piščanec): najmanj 82 °C (merjeno v bedru)
  • Piščančje prsi: najmanj 77 °C
  • Manjši kosi, nadevi: najmanj 74 °C za 15 sekund

Poleg tega je ključnega pomena, da si po rokovanju s surovim mesom temeljito umijete roke z milom in toplo vodo ter očistite vse površine in pripomočke, ki so prišli v stik z mesom.

Foto: envato

Kaj pa druga živila?

Čeprav pranje surovega piščanca ni priporočljivo, obstajajo živila, ki jih je treba pred uporabo vedno oprati. Sem spadajo sadje in zelenjava z užitno lupino, kot so jabolka in kumare, ter živila v pločevinkah, kjer je priporočljivo oprati vrh pločevinke pred odpiranjem. Po drugi strani pa pranje surovega mesa, kot sta govedina in svinjina, prav tako ni priporočljivo, saj lahko povzroči širjenje bakterij po kuhinji.

Čeprav se zdi pranje surovega piščanca pred kuhanjem logičen korak k boljši higieni, strokovnjaki svetujejo, da se temu izogibate. Pravilna toplotna obdelava in skrbno čiščenje rok ter kuhinjskih površin so ključni za zagotavljanje varnosti hrane in preprečevanje zastrupitev.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.