Pekoč občutek v ustih po zaužitju začinjene hrane je pogosta izkušnja, ki jo doživlja veliko ljudi. Medtem ko nekateri uživajo v ostrini in pikantnosti, lahko ta občutek za druge predstavlja precejšnje nelagodje. V prispevku vam razkrivamo, zakaj začinjena hrana povzroča pekoč občutek, kaj lahko storite, da ublažite to neprijetno izkušnjo in katerih napak se je treba izogibati, da ne poslabšate situacij
Medtem ko začinjena hrana lahko ponudi čudovito gastronomsko izkušnjo, je pekoč občutek, ki ga lahko povzroči, manj zaželen. Poznavanje pravih metod za obvladovanje tega pekočega občutka lahko pomaga uživati v pikantnih jedeh brez nepotrebnega nelagodja. Uporaba mlečnih izdelkov, primernih ogljikovih hidratov in določenih vrst sadja ali olj lahko zelo učinkovito ublaži pekoče učinke, medtem ko se je vodi, alkoholu in citrusom bolje izogniti. Tako lahko ostanete pripravljeni in uživate v vseh okusih, ki jih svet začimb ponuja.
Zakaj vas pečejo usta ob zaužitju začinjene hrane?
Pekoč občutek v ustih, ki ga povzroča začinjena hrana, je posledica kemične sestavine, imenovane kapsaicin, ki se nahaja v čilijih in drugih pekočih paprikah. Kapsaicin se veže na receptorje v ustih, ki so običajno odgovorni za zaznavanje toplote, kar možgane zavede, da čutijo, kot da usta “gorejo”. Ta občutek ni pravi termični opeklin, ampak kemična reakcija, ki posnema občutek vročine.
Kako ublažiti pekoč občutek?
Mleko, jogurt in drugi mlečni izdelki so ena izmed najboljših rešitev za ublažitev pekočega občutka. Maščoba in olja v mlečnih izdelkih pomagajo raztopiti kapsaicin in tako ublažijo njegov učinek. Posebej učinkovit je navaden jogurt, ki ne samo da hladi, ampak tudi nevtralizira pH v ustih. Ogljikovihdrati lahko delujejo kot nekakšna gobica, ki absorbira kapsaicin. Kosa kruha ali zaužitje žlice riža lahko pomaga zmanjšati intenzivnost pekočega občutka. Jabolka, kumare in melone imajo visoko vsebnost vode in lahko pomagajo pri izpiranju kapsaicina iz ust. Prav tako sladkor v sadju pomaga pri boju proti pekočemu občutku. Uživanje žlic oljčnega ali drugega jedilnega olja lahko pomaga, saj maščoba topi kapsaicin. Olje grgrajte v ustih nekaj sekund, nato pa izpljunete.
Čemu se je treba izogibati?
Čeprav se morda zdi kot prva misel, pitje vode po zaužitju začinjene hrane ni učinkovito. Voda namreč kapsaicin le razširi po ustih, kar lahko poveča pekoč občutek. Določene vrste alkohola, kot so pivo ali vino, lahko prav tako razširijo kapsaicin po ustih. Čisti alkohol (na primer vodka) lahko nekoliko topi kapsaicin, a ni priporočljivo pitje močnih alkoholnih pijač zgolj za ublažitev pekočega občutka. Kislina v citrusih, kot so limone in pomaranče, lahko dejansko poslabša pekoč občutek.