Zelenjavo je dobro pred uživanjem oprati. Pa je dovolj, da jo samo umijemo pod tekočo vodo ali je dobro, da jo namakamo v njej?
Surovo zelenjavo, svežo z vrta, tržnice ali trgovine z živili, je treba dobro očistiti, preden jo lahko pripravite ali zaužijete. Namakanje surove zelenjave ima nekaj prednosti, a tudi slabosti.
Izbira, kaj storiti, je odvisna od tega, katero zelenjavo čistite, pa tudi od njenega splošnega stanja.
Čiščenje zelenjave
Univerza v Minnesoti priporoča, da zelenjavo operete pod tekočo vodo, da zelenjave ne namočite v lastne nečistoče. Vendar pa morate v nekaterih primerih zaradi trdovratne umazanije zelenjavo namočiti, da dosežete vsak kotiček in špranjo. Če ste se odločili za to, zelenjavo pred uporabo temeljito sperite pod vodo.
Oživitev zelenjave
Kljub vašim prizadevanjem nekatera zelenjava uvene ali postane mehka, preden jo lahko zaužijete. Če sveže sadje in zelenjavo namakate v vodi, ju lahko oživite in naredite bolj okusno ali, če to storite pred shranjevanjem, ju lahko dlje obdržite v hladilniku. Namakanje zelene solate v hladni vodi bo pomagalo oživiti mehke liste solate.
Izguba vitaminov
Eden od pomislekov pri namakanju zelenjave je izguba hranil. Vodotopni vitamini se lahko med shranjevanjem in pripravo izlužijo ali uničijo. Vitamin C in člani skupine vitaminov B so topni v vodi, in čeprav je lahko izguba hranil minimalna pri namakanju surove zelenjave, bo namakanje zmanjšalo količino teh bistvenih vitaminov.
Vodotopni vitamini se ne shranjujejo v telesu, zato jih morate vsak dan dobiti s prehrano.
Vpliv na okus
Namakanje zelenjave pomeni, da zelenjava vpije nekaj tekočine. V nekaterih primerih, na primer pri čebuli, lahko to dejansko poveča ali izboljša okus. Vendar pa v drugih primerih, na primer pri gobah, namakanje razredči okus zelenjave, zaradi česar ni idealna rešitev za čiščenje.
Na splošno je varno namakati listnato zelenjavo in zelenjavo – kot sta solata in čebula – ter zelenjavo z debelo zunanjo lupino, kot je zimska buča. Bolj luknjasto zelenjavo, kot so zelena, olupljeno korenje in gobe, operemo pod tekočo vodo. Če zelenjavo operete v vodi sobne temperature, ki je nekoliko toplejša od same zelenjave, boste preprečili, da bi se voda in bakterije vsrkale v zelenjavo.