fbpx

Božični puding po receptu Jamieja Oliverja – Enostavno in nepozabno!

Foto: Freepik

Si želite pričarati nepozabno sladico za praznično mizo? Pred vami je recept, ki vas bo popeljal v svet slastnih prazničnih okusov, hkrati pa bo vaša priprava enostavna in zabavna - recept za božični puding.

Ta recept temelji na čudoviti sladici Jamieja Oliverja – Božični puding, ki ponuja nekoliko lažjo različico tradicionalnega božičnega pudinga. Njegovi recepti vedno navdušujejo z uporabo svežih sestavin in dinamičnih okusov, kar se odraža tudi v tej slastni sladici.

Kombinacija suhega sadja, pekanov, kandiranega ingverja, rožmarina in pridih burbon vanilijevega sirupa ustvarjajo praznično razpoloženje. Recept je preprost in ne zahteva veliko kuharskega znanja, a rezultat je neverjetno bogat in slasten. Če uživate v sladkih, aromatičnih sladicah, je ta božični puding prava izbira za vas.

Božični puding

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

  • 150 g datljev brez koščic
  • 150 g suhega mareličnega sadja
  • 150 g pekanov
  • 75 g kandiranega ingverja
  • 1 manjša vejica svežega rožmarina
  • 150 g posušenih brusnic
  • 150 g rozin
  • 150 g masti (ali rastlinske alternative)
  • 150 g moke
  • 75 g svežih drobtin
  • 200 ml polposnetega mleka
  • 1 veliko jajce
  • Lupina in sok ene klementine
  • Sirup za preliv
  • Ščepec bourbon vanilijevega sirupa

Navodila

  1. Z maslom premažite skledo s prostornino 1,5 litra, da preprečite lepljenje.
  2. Datlje, marelice, pekane, ingver in liste rožmarina drobno sesekljajte z nožem ali v sekljalniku. V veliki posodi zmešajte sesekljane sestavine z brusnicami, rozinami, moko, drobtinami, mlekom in jajcem. Dodajte lupino in sok klementine ter vse dobro premešajte.
  3. Zmes prelijte v pripravljeno posodo. Pokrijte jo z enim slojem papirja za peko in dvema slojema aluminijaste folije. Z vrvico pritrdite pokrivalo, da bo tesno zaprto.
  4. Postavite posodo v globok lonec in nalijte dovolj vode, da sega do polovice višine posode. Kuhajte na zmernem ognju štiri ure. Redno preverjajte, ali je vode dovolj, in jo po potrebi dolivajte.
  5. Po končanem kuhanju odstranite folijo in papir. Previdno zvrnite sladico na krožnik, prelijte z zlatim sirupom in ščepcem burbona. Če želite, lahko burbon rahlo segrejete in ga prižgete, da ustvarite dramatičen učinek pred postrežbo.

Sladico lahko pripravite vnaprej. Po hlajenju jo tesno zaprite z novimi sloji folije in papirja za peko. Hranite na suhem in hladnem mestu do dneva, ko jo boste postregli.

 

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.