Si želite pričarati nepozabno sladico za praznično mizo? Pred vami je recept, ki vas bo popeljal v svet slastnih prazničnih okusov, hkrati pa bo vaša priprava enostavna in zabavna - recept za božični puding.
Ta recept temelji na čudoviti sladici Jamieja Oliverja – Božični puding, ki ponuja nekoliko lažjo različico tradicionalnega božičnega pudinga. Njegovi recepti vedno navdušujejo z uporabo svežih sestavin in dinamičnih okusov, kar se odraža tudi v tej slastni sladici.
Kombinacija suhega sadja, pekanov, kandiranega ingverja, rožmarina in pridih burbon vanilijevega sirupa ustvarjajo praznično razpoloženje. Recept je preprost in ne zahteva veliko kuharskega znanja, a rezultat je neverjetno bogat in slasten. Če uživate v sladkih, aromatičnih sladicah, je ta božični puding prava izbira za vas.
Božični puding
Sestavine
- 150 g datljev brez koščic
- 150 g suhega mareličnega sadja
- 150 g pekanov
- 75 g kandiranega ingverja
- 1 manjša vejica svežega rožmarina
- 150 g posušenih brusnic
- 150 g rozin
- 150 g masti (ali rastlinske alternative)
- 150 g moke
- 75 g svežih drobtin
- 200 ml polposnetega mleka
- 1 veliko jajce
- Lupina in sok ene klementine
- Sirup za preliv
- Ščepec bourbon vanilijevega sirupa
Navodila
- Z maslom premažite skledo s prostornino 1,5 litra, da preprečite lepljenje.
- Datlje, marelice, pekane, ingver in liste rožmarina drobno sesekljajte z nožem ali v sekljalniku. V veliki posodi zmešajte sesekljane sestavine z brusnicami, rozinami, moko, drobtinami, mlekom in jajcem. Dodajte lupino in sok klementine ter vse dobro premešajte.
- Zmes prelijte v pripravljeno posodo. Pokrijte jo z enim slojem papirja za peko in dvema slojema aluminijaste folije. Z vrvico pritrdite pokrivalo, da bo tesno zaprto.
- Postavite posodo v globok lonec in nalijte dovolj vode, da sega do polovice višine posode. Kuhajte na zmernem ognju štiri ure. Redno preverjajte, ali je vode dovolj, in jo po potrebi dolivajte.
- Po končanem kuhanju odstranite folijo in papir. Previdno zvrnite sladico na krožnik, prelijte z zlatim sirupom in ščepcem burbona. Če želite, lahko burbon rahlo segrejete in ga prižgete, da ustvarite dramatičen učinek pred postrežbo.
Sladico lahko pripravite vnaprej. Po hlajenju jo tesno zaprite z novimi sloji folije in papirja za peko. Hranite na suhem in hladnem mestu do dneva, ko jo boste postregli.