Leonardo-DiCaprio-and-Barack-Obama-in-Before-the-Flood-2016
Kulturni izbor · film

Dokumentarci se po navadi ne znajdejo na seznamih filmov, ki si jih želimo ogledati v bližnji prihodnosti. Ljudje namreč filmom prosti čas namenjamo predvsem zaradi zabave. Kljub temu pa si je občasno treba ogledati dokumentarec in se na ta način naučiti kaj novega.

Dokumentarni filmi nas ne učijo le o dogajanju okoli nas, ampak lahko z njihovo pomočjo bolje spoznamo tudi sebe. Internet sicer zagotavlja hiter pretok informacij, ki pa se v mnogih primerih izkažejo za skope. Prav zato je včasih zelo koristno, da dobimo globlji vpogled v dogajanje in tako razširimo svoja obzorja.

Ena izmed najbolj priljubljenih tem, s katerimi se ukvarjajo dokumentarci, je zdravje. V preteklosti je bilo posnetih že veliko filmov, z ogledom katerih lahko pripomoremo k višji kakovosti življenja. Najdemo jih tudi na Netflixu. Za vas izbrali 10 najboljših dokumentarcev za krepitev telesnega in duševnega zdravja.

Food, Inc. (2008)

Režiser: Robert Kenner

Če želite živeti zdravo, morate najprej začeti zdravo jesti. Film prikazuje neetične prakse gojenja rastlin in živali, ki jih uporabljajo v agrikulturnih kompleksih.

Pumping Iron (1977)

Režiserja: George Butler in Robert Fiore

Preden je Arnold Schwarzenegger zaslovel v vlogi Terminatorja, je bil bodibilder in fitnes guru. Dokumentarec spremlja Schwarzeneggerja in njegovega rivala Louja Feerrigna med pripravami na tekmovanje Mr. Olympia. Zagotavlja vam veliko mero motivacije.

Sustainable (2016)

Režiser: Matt Wechsler

Način proizvodnje živil je ključnega pomena za varovanje okolja. Režiser s svojim filmom želi sporočiti, da je trajnostna pridelava hrane edini način, s katerim bomo sebi in prihajajočim generacijam zagotovili kakovostno hrano.

Bikes vs. Cars (2015)

Režiser: Fredrik Gertten

Verjetno se strinjate s trditvijo, da zmanjšanje števila avtomobilov na cestah pripomore k boljšemu okolju. Ampak, ali ste pripravljeni vaše vozilo zamenjati za kolo? Veliko vlogo pri izbiri življenjskega sloga igrata kultura in oblast.

Fed Up (2014)

Režiserka: Stephanie Soechtig

Film je odločno napovedal boj proti sladkorju. Na udaru je industrijsko proizveden sladkor, ki se od sadnega sladkorja močno razlikuje. Prav zaradi vedno večjega vnosa sladkorja so se močno povečale možnosti za nastanek sladkorne bolezni.

Before the Flood (2016)

Režiser: Fisher Stevens

V filmu, ki se ukvarja s podnebnimi spremembami, nastopa Leonardo DiCaprio. Če vas zanima, kateri deli sveta bodo zaradi globalnega segrevanja najbolj prizadeti, je dokumentarec kot nalašč za vas.

Betting on Zero (2017)

Režiser: Ted Braun

Film sledi investitorju Billu Ackmanu, ki je stavil veliko denarja proti podjetju Herbalife, saj je bil prepričan, da gre za piramidno shemo. Njegovo dejanje se je izkazalo za upravičeno, saj je Herbalife moral svojim žrtvam zaradi zavajanja plačati 200 milijonov dolarjev.

Take Your Pills (2018)

Režiserka: Alison Klayman

Zasvojenost s tabletami je veliko bolj nevarna, kot se morda zdi na prvi pogled. Film sledi več posameznikom, katerih življenje se je zaradi odvisnosti obrnilo na glavo.

Forks Over Knives (2011)

Režiser: Lee Fulkerson

Veganski dokumentarec se verjetno ne bo znašel na zaslonih mnogih ljubiteljev mesa. Kljub temu pa si ga je vredno ogledati, saj se ukvarja s tem, kako prehranjevalne navade vplivajo na zdravje.

Fat, Sick & Nearly Dead (2011)

Režiserja: Joe Cross, Kurt Engfehr

Joe Cross se v sklopu shujševalnega procesa odpravi na potovanje po Združenih državah Amerike. Zanima ga kompleksna narava debelosti, zato opravi vrsto intervjujev z ljudmi, ki se ubadajo s to težavo.

the-other-boleyn-girl-1 9 filmov za ljubitelje kraljevske družine game-of-thrones-2-1680x1120 To je naslednji lik, ki bo umrl v Igri prestolov image Najboljši filmski klišeji, ki nikoli ne bi smeli izginiti gotti_ew 7 filmskih napovednikov, ki jih morate pogledati · · · ·