PicMonkey Collage
Kulturni izbor · knjige

Čas poletnih počitnic je že dodobra za nami, vendar to ne pomeni, da nam ni dovoljeno odtavati v nove, hude kraje. Mi smo vam zarisali 10 potovanj, ki ne vključujejo letalske vozovnice. Govorimo o knjigah, ki vas popeljejo daleč od vsega, kar je tu in kar vemo.

Tukaj je 10 razburljivih branj, zaradi katerih boste pozabili, da še vedno ležite na kavču.

1. Pam Houston, Contents May Have Shifted

Včasih ponovno izumljanje sebe in iskanje identitete pomeni preprosto odpotovati. Sledite Pam (protagonistka) v Kraljevino Butan, Španijo, Argentino in po vsej Ameriki, kjer pušča za sabo svojo metaforično prtljago enkrat za vselej.

2. Maria Semple, Where’d You Go Bernadette

Resnična zgodba o ekscentrični ženski, ki izgine. Njena hči in najboljša prijateljica, Bee, je odločena, da bo ugotovila, kaj se je zgodilo z njo in kaj ali kdo jo je porinil čez rob.

3. Neil Gaiman, American Gods (Ameriški bogovi)

Če imate radi mitologijo, boste verjetno vzljubili tudi tole knjigo. Sodobna verzija mednarodne mitologije (grške, afriške, ameriške, itd.) govori o tem, kaj se zgodi, ko stare bogove (Odin, Anansi, itd.) ogrozijo novi bogovi (internet, televizija, medii, itd.). Z njimi boste potovali skozi magične dele Amerike.

4. Jeffrey Eugenides, Middlesex

Middlesex je zgodba Calliope Stephanides, hermafrodita, ki se boji zavrnitve svoje družine. Ko odkrijejo, da je moški in ženska hkrati, se Calliope poda na nevarno pot samoodkrivanja. Knjiga se odsredotoča tudi na tri generacije grško-ameriške družine. Knjiga je lepa, smešna, razburljiva in žalostna hkrati, zato pričakujte nekaj solzic na koncu.

5. Carolyn Forche, The Country Between Us

Carolyn Forche, novinarka, ki živi v El Salvadorju, piše pesmi o državi in političnih nemirih. Nasilje, kot tudi izkušnje Carolyn, se prenašajo v čudovitih pemsih, polnih neverjetnih podob ter grdot z iskreno lepoto.

PREBERITE ŠE: Haruki Murakami decembra z novo knjigo “The Strange Library”

6. Dave Eggers, You Shall Know Our Velocity!

S protagonistoma Handom in Willom, ki se poskušata znebiti 32 tisoč ameriških dolarjev, boste potovali od države do države. Proza Eggerja je nelinearna, ekscentrična in zelo samozavestna, zato si vzemite nekaj časa in resnično uživajte v zgodbi.

7. Yann Martel, Life of Pi (Pijevo življenje)

Če ste že videli film, boste poznali tudi to knjigo. Pa vendar, še zmeraj se je vredno podati na neverjeno in vredno literarno pot. Life of Pi sledi Piju Patelu, fantu iz Pondicherryja, ki mora preživeti veliko dni na odprtem morju z živalmi iz očetovega živalskega vrta. Duhovnost in ideologija za zgodbo (pri)dajeta večdimenzionalnost in eteričnost.

8. Jennifer Egan, Emerald City

Potovali boste na Kitajsko, v Kenijo in Bora Boro, ko boste prebrali Emerald City, knjigo kratkih zgodb, ki se osredotočajo na identiteto, človečnost, najstniške skrbi ter ljubezen do samega sebe. Jennifer Egan, dobitnica Pulitzerjeve nagrade, prinaša čudne, smešne in “kul” zgodbe, ki bodo ostale z vami za zmeraj.

9. Ernest Hemingway, The Sun Also Rises (Sonce vzhaja in zahaja)

Zgodba, postavljena v Pariz in nato v Španijo, sledi Jaku Barnesu in Brettu Ashleyu, ki pijeta ter se zabavata skozi svojo pot iz razočaranja in depresije po prvi svetovni vojni. Njun odnos je zapleten in vsak lik nosi svoje pomanjkljivosti kot krzne plašče.

10. Mira Jacob, The Sleepwalker’s Guide to Dancing

Zgodba je postavljena v Indijo, Novo Mehiko in Seattle ter sledi Thomasu Eapenu, človeku, ki se bori z realnostjo in Amine Eapen, fotografinji, ki je pozabila na svoje strasti. Zgodba je vse prej kot enostavna ali enodimenzionalna – osredotoča se na družinske skrivnosti, ki jih med seboj oddaljujejo.

Ustanovni člani Društva VLU: Anja Rošker, Žan Žveplan in Sandi Jesenik Društvo VLU – društvo vsestranskih literarnih ustvarjalcev Haruki Murakami Haruki Murakami decembra z novo knjigo “The Strange Library” lenakovr Not That Kind of Girl – avtobiografija Lene Dunham, glavne junakinje serije Girls wordcountgalleryuu Genijalna infografika za ljubitelje knjig: knjižne uspešnice v številkah ·