Plovdiv, Bolgarija
Utrip mesta · destinacija

Revija Lonely Planet je tudi letos izbrala 10 mest, ki bi v letu 2015 morala biti na seznamu vsakega pravega popotnika. Od tistih nekoliko večjih na oddaljenih destinacijah, pa do manjših, morda nam bližnjih ali pa še popolnoma neznanih.

10. Toronto, Kanada

Zakaj? Ker predvidevajo, da bo v mesto z največ prebivalci Kanade v naslednjem letu prišlo kar 250.000 obiskovalcev zahvaljujoč mednarodnim športnim igram Pan/Parapan American Games.

9. Chennai, Indija

Zakaj? Ker gre za pisano indijsko mesto, polno vrveža na ulicah, kjer prevladujejo lepote templjev, mestnih tržnic in okusne hrane. Mesto se ponaša tudi z zelo znano plažo, z letom 2015 pa bo dobilo še podzemno železnico.

8. Dunaj, Avstrija

Zakaj? Naša sosednja prestolnica po svetu slovi kot mesto kulture, lepe arhitekture in seveda slavne Sacherjeve tortice. Naslednje leto Dunaj praznuje kar nekaj rojstnih rojstnih dnevov – med drugim 150. obletnico Ringstrasse.

7. Salisbury, Velika Britanija

Zakaj? Britansko mestece z znano gotsko katedralo in v neposredni bližini skrivnostnega Stonehedga bo naslednje leto praznovalo 800. let enega najpomembnejših dokumentov v angleški zgodovini, Magne Carte. Obletnico bodo obeležili s številnimi dogodki in festivali.

PREBERITE ŠE: 10 najbolj “seksi” sosesk na svetu

6. Plovdiv, Bolgarija

Zakaj? Lonely Planet označuje Plovdiv kot enega redkih evropskih biserov, ki ne spada med najbolj znane. Mesto se ponaša s čudovito arhitekturo starega mestnega jedra (tudi iz rimskih časov), ki se meša z modernimi kulturnimi vplivi in pestrim nočnim življenjem.

5. Valeta, Malta

Zakaj? Večkrat podcenjena malteška prestolnica je bogata tako arhitekturno kot v kulturnem smislu. V letu 2015 bo Valeta praznovala 450. obletnico velikega obleganja Malte, ko so se pogumni malteški vitezi spopadli s Turki.

4. Zermatt, Švica

Zakaj? Švicarsko mestece pod slavnim Matterhornom je idealno za vse ljubitelje zimskih športov. Leto 2015 je za prebivalce leto, ko bodo praznovali 150. obletnico prvega vzpona na Matterhorn angleškega alpinista Edwarda Whimperja.

3. Milano, Italija

Zakaj? Modna prestolnica v naši neposredni bližini bo v letu 2015 poleg vsakoletnih modnih spektaklov od maja do oktobra prostor dogajanja mednarodne ekspozicije Expo 2015, ki je gonilo kreativnosti in inovacij na vseh področjih, od kulture pa do kulinarike.

2. El Chalten, Argentina

Zakaj? Zaenkrat še precej neodkrit košček Argentine se ponaša z izjemnimi naravnimi lepotami: ledeniki, slapovi in jezeri. Mestece (skoraj vasica) bo naslednje leto preznovalo svoj rosni 30. rojstni dan.

1. Washington DC, ZDA

Zakaj? Ameriško mesto s slavnim zaščitnim znakom Bele hiše velja za mesto muzejev in kulture. Naslednje leto se bo v Wahsingtonu odprl edini ameriški muzej, posvečen afro-ameriški kulturi: The National Museum of African-American History and Culture.


bbgate Lichtgrenze: 7. novembra bo 8.000 svetlobnih balonov ponovno zgradilo berlinski zid Famadihana 9 praznikov, ki so temačnejši od noči čarovnic IMG_2569-2889929082-O-1414354063 Harry Potter: Hotelske sobe po vzoru Bradavičarke Amsterdam Top 10: Kolesarjem najbolj prijazna mesta na svetu