Cocoa Powder on spoon and Dark Chocolate background
Utrip mesta · kulinarika

Mmm, čokolada. Le kdo se ji lahko upre? Čokolada je šibka točka mnogih izmed nas, ki bi se lahko odpovedali prav vsem sladkarijam tega sveta, le njej nikoli. Predstavljamo vam 10 slastnih dejstev o čokoladi, za katere gotovo ne veste!

1. Čokolada in Nobelovi nagrajenci

Čokolada veča kognitivne zmožnosti ljudi. In naj zveni še tako privlečeno za lase: raziskava je pokazala, da obstaja dejanska korelacija med količino čokolade, ki jo v povprečju zaužije prebivalec neke države in med številom Nobelovih nagrajencev v tej državi.

2. Zdravilni učinki čokolade

Čokolada ima zdravilne učinke. Dokazano je bilo, da deluje kot antidepresiv, saj uživanje čokolade poveča izločanje hormona serotonina, ki nam daje občutek veselja. Prav tako čokolada pomaga pri visokem pritisku in predmenstrualnih sindromih, saj vsebuje veliko magnezija. Hkrati pa že slabih 30 gramov jedilne čokolade vsebuje kar 10% priporočene dnevne količine zaužitega železa.

3. Vonj čokolade v knjigarnah

Raziskava iz leta 2013 je pokazala, da vonj čokolade v knjigarnah na kupce vpliva tako, da je kar 40% bolj verjetno, da bodo kupili kuharske knjige ali romantične romane, prodaja kateregakoli žanra knjig pa se poveča za približno 22%.

4. Kje je prodane največ čokolade

Največ čokolade na svetu je prodane na letališču v Bruslju: tam prodajalci vsako leto prodajo kar več kot 800 ton čokolade.

PREBERITE ŠE: 10 neverjetnih dejstev o kavi

5. Čokolada kot vir energije

Čokolada je bogat vir energije, saj nam že samo en sam košček čokolade da dovolj energije, da prehodimo dobrih 45 metrov (in pomislite, koliko metrov je to, če je na leto zaužitih približno kar 7 bilijonov koščkov čokolade!). Poleg tega naj bi med bitkami čokolado za energijo grizljal tudi sam Napoleon.

6. Čokolada v filmu Psiho

Alfred Hitchcock je v enem izmed najbolj znanih prizorov tuširanja iz filma Psiho za kri uporabil kar čokoladni sirup.

7. Bela “čokolada”

Ne slepimo se več: bela čokolada v resnici ni nobena čokolada. V njej ni namreč niti enega samega delčka kakava – kakav pa je sestavina, ki čokolado sploh naredi čokolado.

8. Prodaja čokolade na Valentinovo

Na Valentinovo je v samo v Ameriki prodanih kar več kot 26 tisoč ton čokolade - kar je kar 5% prodaje celega leta.

9. Čokolada in akne

Znanstveniki so dokazali, da v resnici ni nikakršnje povezave med čokolado in aknami. Flavonoidi, ki so v kakavu in čokoladi v resnici izboljšujejo videz kože. Vendar pa pazljivo: količina sladkorja v mlečnih čokoladah na kožo nima najboljšega učinka.

10. Čokolada kot afrodiziak

Čokolado je že slavni Casanova mešal s šampanjcem in jo v prepričanju, da mešanica deluje kot afrodiziak, uporabljal, da je z njo privlačil ženske. Danes se mnenja znanstvenikov o čokoladi kot afrodiziaku razlikujejo, nekatere raziskave pa potrjujejo, da so vplivi čokolade na ženske veliko večji kot na moške in da naj bi uživanje čokolade povečalo njihovo seksualno poželenje. In še fun fact: Madame du Barry, zadnja uradna ljubica francoskega kralja Louisa XV, ki se je drži sloves nimfomanke, naj bi svoje moške opogumljala k pitju čokolade, da so lahko vzdržali z njenim tempom.


cover-tprtilia-feta-sir Recept: Zvitki iz tortilj s feto in posušenim paradižnikom – jesensko kosilo za s seboj kiwi smoothie Recept: Smoothiji za zdrav skok v jesen 1. Kupimo lubenico Najbolj optimalen način rezanja lubenice 10 dejstev o kavi, ki jih niste poznali: to se zgodi, če vsak dan piješ kavo! 10 dejstev o kavi, ki jih ne poznaš: to se zgodi, če vsak dan piješ kavo!