shutterstock_1071606053
V zraku · buzz buzz

Novo leto ne bo samo začetek novega desetletja, ampak tudi prestopno leto! Oglejte si naš izbor nekaterih najzanimivejših običajev, ki so povezani s prestopnim letom.

Ker se prestopno leto zgodi samo vsaka štiri leta in je zato nekaj posebnega, se z njim seveda povezuje kar nekaj tradicij in vraževerij. Najbolj poznan je zagotovo običaj, da lahko na 29. februar ženske zasnubijo svoje izbrance, obstaja pa še kar nekaj drugih.

Ženske lahko zasnubijo svoje izbrance

Po irski legendi naj bi se sv. Brigita dogovorila s sv. Patrikom, da smejo tudi ženske zaprositi svoje partnerje, ampak samo vsaka štiri leta. S tem naj bi bilo vzpostavljeno boljše ravnotežje med tradicionalno moškimi in tradicionalno ženskimi vlogami, tako kot ga vzpostavlja 29. februar pri koledarskem štetju dni.

12 parov rokavic za zavrnitev snubitve

Če vas doleti ta sreča, da vas na prestopni dan zaprosi vaša boljša polovica, vi pa snubitev zavrnete, se morate po danskem izročilu karseda hitro odpraviti v trgovino in svoji izbranki v tolažbo kupiti 12 parov rokavic. S tem naj bi si nesojena zaročenka zakrila roko brez zaročnega prstana in se izognila sramoti. V srednjem veku je to celo veljalo kot zakon, obstajajo pa različne variacije tega običaja – npr. na Finskem mora moški plačati denarno kazen ali kupiti blago za krilo, medtem ko mora na Irskem izbranki kupiti svileno obleko ali krznen plašč.

Nesreča v življenju

Na Škotskem je včasih veljalo prepričanje, da prinaša nesrečo, če si rojen na 29. februar, in ta dan so pogosto primerjali s petkom, 13.

https://giphy.com/gifs/MRYISxIRSGLyo

Prestopno leto je slabo leto

Po italijanskem reku “Anno bisesto, anno funesto”, ki pomeni: “Prestopno leto je mračno leto”, se Italijani v tem letu izogibajo načrtovanju pomembnih dogodkov, kot je poroka. S tem pa je mogoče povezan še en italijanski pregovor – “Anno bisesto tutte le donne senza sesto”, ki pomeni: “Na prestopno leto so vse ženske nepredvidljive”.
Podobno v Grčiji verjamejo, da bo parom poroka na prestopno leto prinesla nesrečo. Prav tako se v tem letu ni dobro ločiti, če želite še kdaj najti ljubezen.

Slabo leto za živino

Tudi na Škotskem verjamejo, da prestopno leto ni dobro leto, še posebej za živino, zaradi česar imajo pregovor “Leap year was ne’er a good sheep year”, kar bi lahko prevedli v “Prestopno leto ni dobro leto za ovce”.

Leto za rojstvo kitov

Še eno vraževerje, povezano z živalmi, je prepričanje Italijanov, da je prestopno leto leto kitov, saj naj bi ti lahko rojevali samo v tem času.

Prestopno leto prinaša slabo vreme

Tudi v Rusiji niso preveč navdušeni nad prestopnim letom, saj naj bi to prinašalo slabo vreme in tudi povečalo tveganje za smrt.

Odganjanje smrti s prašičjimi parklji

Na Tajvanu verjamejo, da je na prestopno leto več možnosti za smrt staršev. Da bi se temu izognili, se mora v februarju domov vrniti poročena hčerka, ki mora s seboj prinesti rezance s prašičjimi parklji.

Posadite drevo za svojo simpatijo

Na podeželju v južni Nemčiji naj bi v noči na 1. maj po tradiciji fantje svojim simpatijam na vrtu posadili glog; na prestopno leto se vloge obrnejo in to postane naloga deklet.


shutterstock_111433526 Umrli zvezdniki 2019: slavne osebnosti, ki so nas zapustile v letu 2019 shutterstock_735658399 Novoletni običaji in navade: kako pričakati novo leto in odvrniti nesrečo yoann-boyer-bHjESj14fqY-unsplash (3) 20 slabih stvari, ki jih ne nosite v leto 2020: rešite se jih takoj, srečnejši boste! max-poschau-Yrjprzq-1jk-unsplash To je najpomembnejša novoletna zaobljuba: osebni cilji za boljši JAZ v naslednjem letu! · · ·