Marsikdo iz med nas si iz praznikov naredi takšen pritisk, da v njih še komaj uspe uživati. Eden izmed virov stresa je zagotovo tudi božična večerja, do katere gojimo visoka pričakovanja. Vendar pa bistvo praznikov niso svetleča darila in tako obložena miza, da moramo večino hrane vreči stran ali pa podariti, temveč povezanost z našimi najbližnjimi. Da se boste med prazniki manj obrenjevali s pripravo kuhinje, si preberite kateri so najboljši enostavni recepti za božično večerjo.
Tu si lahko prebereš kateri so najboljši preprosti recepti za božično večerjo. Tako se boš izognil/-a predpraznični paniki in še bolj uživala bistvo božiča.
Špageti Cacio e Pepe
Sestavine
- 500 g špagetov
- 4 jedilne žlice masla
- 1 jedilna žlica olivnega olja
- 1 skodelica naribanega parmezana
- Sol
- Pest sveže mletega popra
Priprava
Zavri soljeno vodo ter skuhaj špagete. Medtem zmešaj maslo z olivnim oljem ter parmezanom. Ko so špageti skuhani jih odcedi ter shrani polovico skodelice vode, v kateri so se kuhali. Špagete stresi v mešanico olja, masla in parmezana ter dobro premešaj. Dodaj skodelico vode, sol in poper.
Ratatouille
Sestavine
- 5 jedilnih žlic olivnega olja
- 2 stroka česna
- 2 ščepca origana
- 1 skodelica paradižnikove mezge
- 1 jajčevec
- 1 čebila
- 1 buča
- 2 bučki
- 2 rdeči papriki
- 3 paradižniki
- 2 jedilni žlici timijana
- Sol in poper
Priprava
Pečico segrejemo na 180 ºC. V kozici segrejemo olje ter prepražimo česesn. Dodamo origano. Zelenjavo narežemo na kolobarje. V pekač položimo plast zelenjave, ki jo polijemo z oljem in česnom ter paradižnikovo omako. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Posolimo in popopramo. Pečemo približno 25 minut.
File lososa s krompirjem
Sestavine
- 1 kg mladega krompirja
- 4 jedilne žlice olivnega olja
- 1 čajna žlička limoninega soka
- sol in poper
- 500 g lososovega fileja
- 1 jedilna žlica stopljenega masla
- ¼ čajne žličke sladke paprike
Priprava
Segrej pečico na 200ºC. Krompir operi, posuši in natri z olivnim oljem. V pekaču peči krompir 15 – 20 minut. Lososov file natri s stopljenim maslom, papriko, soljo in poprom. Fileje dodaj h krompirju ter peči še 5 – 7 minut. Polij z limoninim sokom in postrezi.
Piščanec v vinski omaki iz belega vina (coq au vin)
Sestavine
- 8 kosov piščanca (prsi in krače)
- sol in sveže mleti poper
- 2 žlici masla
- 4 rezine slanine, narezane na koščke
- 1 večja sladka čebula, narezana na koščke
- 3 stroki česna, nasesekljani
- 500 gramov šampijonov, narezanih
- 2 skodelici suhega belega vina
- 1 žlica gorčice
- ½ skodelice smetane za kuhanje
- ¼ skodelice nasesekljanega svežega peteršilja
Priprava
Piščanca natrite s soljo in poprom. V večji ponvi pri srednje močnem ognju raztopite maslo. Dodajte piščanca in pecite, da ta dobro porjavi (približno 4 minute na vsaki strani). Piščanca vzemite iz ponve in postavite na stran. V ponev dajte slanino in pecite približno 3 minute. Dodajte čebulo in na hitro popražite, da ta postane steklen (5 minut). Dodajte česen in gobe in pražite, da se gobe zmehčajo, 5 do 6 minut. Dodajte piščanca, prelijte z vino, vmešajte gorčico in pustite, da začne vreti. Ponev pokrijte in pustite vreti 15 do 20 minut oziroma da je piščanec skoraj popolnoma kuhan. Odkrijte ponev in dodajte smetano. Mešajte, da se omaka zgosti in da se piščanec skuha do konca, 8 do 10 minut. Okrasite s peteršiljem in takoj postrežite.