bad-santa-50246811a769c
Kulturni izbor · film

Če ste v zadnjih dneh stopili v nakupovalno središče ali imeli prižgan televizor, potem veste, da smo (pre)obremenjeni z neskončnim tokom božičnih pesmi ter počitniških akcij. Teoretično – december je čas veselja, vendar s toliko dnevno proizvedene radosti, s katero nas želijo na vsak način posiliti, zelo hitro postanemo cinični glede celotne izkušnje božičnih praznikov. Če ste eden ali ena tistih, ki tu in tam rabi “protistrup” za vse “jolly and merry” smo pripravili seznam petih anti-božičnih klasik… za tistega majhnega Grincha v nas.

1. Gremlins, 1984

Mini pošast, ki jo je ustvaril Joe Dantev osemdesetih, še zmeraj živi preko nostalgije. Film, ki je bil pozabljen kot “božični”, saj je do samih prazničnih dni neprijazen, je odlična izbira za vsakogar, ki želi malce umiriti vso evforijo okoli božiča. Subverzivna črna komedija in popoln “protistrup”.

2. Leathal Weapon, 1987

Če čutite, da bi vaši božični prazniki rabili nekaj policijske akcije in prelivanja krvi, potem je Lethal Weapon prava izbira. Akcijska klasika, ki sicer ni božični film, vsebuje veliko temnih in čudnih sklicevanj na praznike. Smešno zabavni akcijski film, poln pištol, avtomobilskih pregonov ter brez božične solzavosti in sentimentalnosti. Kaj več bi si lahko želeli?

3. Black Christmas, 1974

Pisec in režiser Bob Clark, ki se je med drugim podpisal tudi pod film A Christmas Story, je na drugi strani posnel nekaj veliko bolj temačnega. Film, ki govori o dekletih, ki jih terorizirajo zastrašujoči telefonski klici in dodelani umori, ni samo prvi “slasher” film, temveč bi naj imel velik vpliv tudi na Noč čarovnic.

PREBERITE ŠE: 5 vintage filmov za mrzle popoldneve

4. The Ref, 1994

Redki filmi predstavljajo tako disfunkcionalne družine, kot The Ref in ni boljšega časa v letu kot pa je božič, da vse napetosti naravnost eksplodirajo. Tat draguljev, ki ga igra Denis Leary med poskusom ropa zajame nekaj talcev, na žalost pa je to par, ki ga igrata Kevin Spacey in Judy Davis, ki se med seboj naravnost sovražita. Stvari zapletejo tudi sorodniki, ki pridejo na (pre)zgodnjo božično večerjo. Film vsebuje nekaj najbolj smešnih žalitev in črnega humorja, ki ste jih kadarkoli slišali.

5. Bad Santa, 2003

Komedija, ki jo je režiral Terry Zwigoff, v produkciji pa sta sodelovala tudi brata Coen, z Billy Bob Thortonom kot Božičkom v glavni vlogi, predstavlja veliko smetišče, kamor odvržejo vse ljubljene vidike praznika ter povzročijo salve smeha. Le malo katera holivudska komedija je tako črna.

cover-filmi-leta-2014 Filmi 2014 – Enostavno najboljši filmi leta 2014 San-Andreas-Dwayne-Johnson Filmski napovednik: San Andreas maxresdefault Filmski napovednik: Mali princ The-Hobbit-Battle-of-five-armies-3 Polnočna predpremiera – Hobit: Bitka petih vojska ·