BeFunky Collage
Utrip mesta · mobilno

Vse, kar poganja elektrika, je trenutno zelo “in”. Letošnji poletni meseci so nam postregli s kopico takšnih ali drugačnih prevoznih sredstev, zato se med njimi zagotovo najde za vsakogar nekaj.

Pripravili smo vam jagodni izbor uličnih “gadgetov”, ki vas bodo zagotovo navdušili:

1. Tovorno/družinsko kolo

TERN GSDOdpri galerijo
Zaradi velike nosilnosti je kolo Tern GSD primerno za družine, saj lahko nanj namestite kar 2 otroška sedeža, če pa prostora ne potrebujete za prevoz otrok, lahko s tem kolesom prepeljete do 180 kilogramov tovora. In to do 240 kilometrov daleč z enim polnjenjem baterij. Kolo je zložljivo in ga lahko mirno postavitev v dvigalo in parkirate na hodniku v predsobi, saj ne zasede nič več prostora kot običajna kolesa.

2. Monocikel

UNO BOLTOdpri galerijo
Brez skrbi, za upravljanje tega čudesa ne potrebujete nobenega cirkuškega znanja, le malce ravnotežja. Monocikel Uno Bolt ima namreč vgrajene giroskope, ki ga držijo pokonci. Energija ima za 40 kilometrov, napolnjen pa je v vsega 45 minutah. Da pa le ne gre samo za premikajoče se kolo, dokazujejo LED-svetila in ročna zavora, kar še izdatno poveča varnost tega monocikla.

3. Skiro

BMW X2CITYOdpri galerijo
BMW Motorrad je v sodelovanju s podjetjem Kettler izdelal skiro BMW X2City, ki ga preprosto zložite in pospravite v prtljažnik avtomobila. Avtonomije ima dovolj, da prevozi med 25 in 35 kilometrov. A tudi če popolnoma izpraznite baterije, imate še vedno na voljo nožni pogon. Sicer tehta kar 20 kilogramov, a tako pač je v električnem svetu, kjer baterije zahtevajo svoj davek.

4. Skuter za “izmenjavo baterij”

GOGOROOdpri galerijo
Podjetje Gogoro si je svoj električni skuter Gogoro 2 Smartscooter zamislilo kot neke vrste “battery sharing” skuter. Sistem bi deloval podobno kot deluje izposoja kolesa, le da bi si v tem primeru med seboj izmenjavali baterije in ne celega skuterja. Podobno kot imamo polnilne postaje za električne avtomobile, bi poleg njih namestili še polnilne postaje, kje bi lahko prazne baterije zamenjali s polnimi. Vsekakor zanimiva ideja, ki pa bo verjetno hitreje zaživela v mestih, kjer so daljše razdalje in je kultura majhnih motorjev bolj razvita.

5. Tovorni skuter

FIDO MODEL 1Odpri galerijo
Fido Model 1 je za skuter kar malce nenavadne oblike, a ravno to je njegov smisel. Zaradi oblike je nanj mogoče naložiti tovor večjih dimenzij in ga prepeljati do 62 kilometrov daleč. Med nogami, kjer bi moral biti nameščen klasični motor, je tako dovolj prostora za večje predmete, v poštev pa bi prišel tudi v primeru dostave hrane ali česa podobnega. Hitrost, ki jo doseže ta nenavadni skuter, je kar 72 km/h.

6. Električni skuter

UNU Odpri galerijo
Električni skuter Unu ponuja prav vse, kar ponuja običajni skuter z motorjem na notranje zgorevanje. Z njim se lahko peljete 100 kilometrov daleč z dvema baterijama, če pa pustite eno doma na polnjenju, lahko s preostalo naredite do 50 kilometrov. Tako vas nikoli ne skrbi, ali boste imeli dovolj električne energije ali ne.

Monday Motorbikes M1 Monday Motorbikes M1: kolo, ki bo osvobodilo San Francisco BeFunky Collage 10 najboljših avtomobilskih iger vseh časov BMW Z4 Concept BMW Z4 Concept – lepšega bi si težko zamislili 1000-500-citymagazine-cover Solectrike – “Bicikelj” na malce drugačen način ·