6 neverjetnih dejstev, ki jih ne poznajo niti tvoji profesorji.
V zraku · buzz buzz

Učenci poslušajo, profesorji pa predavajo. V šolskih klopeh so učenci v vlogi tistih, ki črpajo znanje od starejših, izkušenejših in modrejših profesorjev, a če jih želite presenetiti, kako modri ste, jim predstavite kakšno izmed teh 6 dejstev, ki jih verjetno niti oni ne poznajo

V dobi interneta lahko vsakdo najde različna dejstva o svetu, na katerem živimo, za vas pa smo pripravili nekaj dejstev, ki jim je preprosto težko verjeti.

1. Če bi razpolovili Zemljo in padli skoznjo, bi trajalo približno 38 minut, da pridete na drugo stran.

Fiziki z univerze McGill v Montrealu so izračunali, da bi potovanje z enega konca Zemlje na drugega trajalo 38 minut in 11 sekund. Hitrost, s katero bi oseba letela, bi dosegla več kot 5 kilometrov na sekundo.

2. Ko ste na neznanem mestu, se raje nagibate k temu, da zavijete v desno kot pa v levo smer.

Profesor psihologije Stephen Bitgood trdi, da desničarji v neznanem prostoru (ne da bi vedeli, v katero smer morajo iti) raje zavijejo v desno. To načelo posledično uporabljajo tudi trgovske verige, ki izdelke polagajo od leve (najcenejši) proti desni (najdražji), da bi spodubili kupovanje dražjih izdelkov.

3. Podgane se smejejo, ko se jih žgečka.

Znanstveniki so ugotovili, da se podgane tako kot ljudje smejejo, ko se jih žgečka. Vendar se to zgodi zgolj takrat, ko so dobro razpoložene, saj slabo počutje ali prestrašenost prispevata k temu, da je reakcija na žgečkanje opazno šibkejša.

4. Kožuh polarnih medvedov ni bel.

Kožuh polarnega medveda nima pigmenta, temveč je prozoren. Njihova koža je črna – pomaga pa jim pri hitrejšem segrevanju, saj črna bolje absorbira sončno svetlobo in pospeši proces sušenja krzna po plavanju.

5. Alica v čudežni deželi ni samo knjiga, ampak tudi redka bolezen.

Sindrom Alice v čudežni deželi se imenuje tudi Lilliputov pogled. Gre za redko nevrološko motnjo, za katero je značilno izkrivljeno dojemanje sveta: osebi se lahko veliki predmeti zdijo izjemno majhni, medtem ko drobne predmete vidi, kot da so zelo ogromni.

6. Glive so po strukturi bolj podobne živalim kot rastlinam.

Verjetno se vsi spomnimo iz šole, da so glive ločeno kraljestvo v svetu rastlin, ki so ga v preteklosti uvrščali med rastline, vendar so študije pokazale, da je celična struktura gliv bolj podobna kraljestvu živali.

shutterstock_675367372 7 naravnih fenomenov, ki jih želite videti vsaj enkrat v življenju ZVEZDNIKI Zvezdniki delijo svoje stare fotografije in nekateri so neprepoznavni jeremy-bishop-80371-unsplash Nor (in strašljiv) posnetek surferja, ki premaga rekordno velik val Fotografije klavirjev v evropskih vilah. Rekviem za klavirje: fascinantne fotografije klavirjev v zapuščenih evropskih vilah · ·