shutterstock_675367372
V zraku · buzz buzz

Narava je polna presenečenj – nekateri pojavi še zmeraj nimajo jasne znanstvene razlage, njihovo veličastnost in osupljivost pa lahko v vseh razsežnostih doživite le, če jih vidite na lastne oči.

To so nenavadni, a čudoviti naravni pojavi, ki jih boste želeli vsaj enkrat v življenju doživeti.

1. Svetlobni steber

Svetlobni steber je optični pojav, ki nastane zaradi odboja svetlobe od kristalov ledu. Če je Sonce izvor svetlobe, se potem ta pojav imenuje sončni steber.

Lokacija: povsod po svetu, kjer so ugodne razmere za nastanek tega pojava.

2. Oblaki asperitas

Oblaki asperitas so temni valoviti oblaki, ki so videti kot oblaki, ki napovedujejo nevihto, a se običajno razblinijo brez slabega vremena. Različne ravni osvetlitve in debeline oblaka lahko privedejo do dramatičnih vizualnih učinkov.

Lokacija: povsod po svetu, kjer so ugodne razmere za nastanek tega pojava.

3. Rdeča mavrica

Rdeča mavrica je optični in meteorološki pojav, ki nastane tako kot običajna mavrica, le da ima rdeča mavrica takšne barve zaradi refrakcije svetlobe v kapljicah vode. Za nastanek tega pojava mora sončna svetloba biti zelo blizu obzorja.

Lokacija: povsod po svetu, kjer so ugodne razmere za nastanek tega pojava.

4. Vulkanska strela

Vulkanska strela (znana tudi kot umazana nevihta) je vremenski pojav, ki se zgodi takrat, ko padejo pepeli, kamninski in ledeni delci v vulkanski oblak, kar povzroči dovoljšno napetost za nastanek strele.

Lokacija: kjer so vulkani in vulkanski izbruhi.

5. Zamrznjeni metanski mehurčki

Zamrznjeni metanski mehurčki so mehurčki metana, ki ga na dnu jezera proizvajajo razpadajoče rastline, ki zamrznejo, ko se približujejo površini jezera.

Lokacija: Abraham Lake in Alberta v Kanadi.

6. Polarni sij

Polarni sij je sijaj vidne svetlobe v zgornjih delih ozračja, ki je prisoten skoraj vsako jasno noč – gre za naravni pojav, ki nastane kot posledica trka nabitih delcev, ko magnetosfero moti sončni veter.

Lokacija: Nad magnetnimi poli severne in južne hemisfere.

7. Bioluminescentni valovi

Bioluminiscenca je sijaj, ki ga proizvaja plankton.

Lokacija: Na več lokacijah po svetu, vključno z Manasquan Beach (New Jersey, ZDA), Torrey Pines Beach (Kalifornija, ZDA), Luminous Lagoon (Jamajka), Gippsland Lakes (Avstralija), Andaman Coast (Tajska), Toyama Bay (Japonska) in Zeebrugge (Belgija).

ZVEZDNIKI Zvezdniki delijo svoje stare fotografije in nekateri so neprepoznavni jeremy-bishop-80371-unsplash Nor (in strašljiv) posnetek surferja, ki premaga rekordno velik val Fotografije klavirjev v evropskih vilah. Rekviem za klavirje: fascinantne fotografije klavirjev v zapuščenih evropskih vilah DisneyxPixar letalo 2018. Prvo letalo Disney x Pixar, v katerem otroške sanje postanejo resničnost · · ·