ABMC_Unit_03743R_preview.jpeg
V zraku · buzz buzz

Približuje se veseli december. Po eni strani se ga veselimo, po drugi strani pa trepetamo pred pritiskom kupovanja daril za prijatelje, družino, sodelavce, hišne ljubljenčke … Mrzlično nakupovanje nosi v sebi nevarnost, da posesa ves čar božičnega duha, poleg tega pa je lahko pravi šok za našo denarnico. Preberi si 8 načinov, kako se med prazniki izogniti bankrotu.

To je 8 načinov, kako se med prazniki izogniti bankrotu.

Postavi si mejo

Že daleč vnaprej si postavi strogo mejo, koliko boš namenil/-a za darila. V najboljšem scenariju naj številka ne bo večja od 1 % tvojega letnega prihodka. Če ugotoviš, da s tem denarjem ne moreš obdariti vseh ljudi, ki si jih želiš, morda premisli, ali lahko darila tudi izdelaš.

Dogovori se o vrednosti daril z drugimi

Situacije, ko drugega obdarimo z neproporcionalno velikim ali majhnim darilom, so precej neprijetne. Da se izogneš situacijam, ko ti on podari drago zapestno uro, ti pa njemu le smešne nogavice, se dogovori s svojimi bližnjimi za približno vrednost darila.

Izberi kakovost pred kvantiteto

Ne zapravljaj svojega denarja za brezvezna darila, ki bodo sama sebi namen. Če ne veš, kaj bi podaril neki osebi, ji pač speči piškote ali naredi bon za razvajanje ob domači tortici ter dišečem čaju. Ko kupuješ darila, pa rajši kupuj manj in to bolj kakovostno.

Bodi pozoren/-a na marketinške trike

Korporacije namenijo milijone dolarjev za raziskovanje, kako potrošnike prepričati, da naj kupijo ravno njihov izdelek. Ena izmed študij je odkrila, da bodo potrošniki 17 % bolj verjetno nekaj kupili, če se v trgovini predvaja božična glasba. Podobno velja v primeru, da se po trgovini vije vonj po božičnih medenjakih.

Nakupuj na razprodajah

Če veš, kaj želiš kupiti za darila, jih lahko kupiš že veliko vnaprej – najbolje na razprodajah.

Ne kupi darila

Darilo lahko tudi izdelaš sam/-a (piškoti, domači čaji, portret, album …) ali pa svojemu partnerju, sorodniku ali prijatelju oziroma prijateljici podariš bon za aktivnost. Lahko narediš bon za skupno preživljanje vikenda v naravi, za filmski večer ali karkoli podobnega.

Ne kupuj s kreditno kartico

Ko se odpraviš na veliko božično nakupovanje, s sabo ne vzemi kreditne kartice. Najbolj elegantna rešitev je, če s sabo vzameš samo toliko gotovine, kot je lahko zapraviš, vsa ostala plačilna sredstva pa pustiš doma.

Ne kupuj samo zato, ker moraš

Darila so lep del božiča, vendar še zdaleč niso njegov smisel. Božič naj bi bil čas, ko se ljudje umirimo ter se povežemo med seboj in za to ne potrebujemo daril. Če si ne moreš privoščiti daril, preprosto podari svojim dragim nekaj ur svojega časa in pozornosti.


shutterstock_615508904 Delo od doma: 6 nasvetov, kako usklajevati med zasebnim življenjem in delom kot ‘freelancer’ igazabol-szerelem-tabla-tokeletes-cosmopolitan Ideje za darila 2018: najboljša darila za osebe, ki so obsedene z božičnimi filmi Skrajno neokusno: stvari, ki jih moramo nehati govoriti samskim dekletom Skrajno neokusno: stvari, ki jih moramo nehati govoriti samskim dekletom shutterstock_367651742 Lonely Planet: 10 svetovnih regij, ki bodo v 2019 vredne vaše pozornosti · · ·