manual
V zraku · tehnologija · aplikacije - app

S tem ko raste kvaliteta fotoaparatov v pametnih telefonih, rastejo tudi apetiti uporabnikov. Še nedolgo nazaj DSLR fotografije in mobilne fotografije ni bilo moč metati v isti koš, saj sta bili svetlobna leta oz. milijone pikslov narazen. Vendar pa danes ni več vse tako črno-belo in s pojavom aplikacije Manual, ki omogoča ročne nastavitve na fotoaparatu iPhona, bo razkorak še nekoliko manjši in manj opazen.

Vsak, ki se vsaj kanček spozna na fotografijo, ve, da se njeno kraljestvo zares začne šele, ko od aparata prevzamemo oblast nad nastavitvami. Ta tehnični “prevrat” se do nedavnega pri pametnih telefonih ni zgodil, kar je vleklo ostro ločnico med svetom zrcalnorefleksne in mobilne fotografije. Kajti lahko ima telefon še tako napreden fotoaparat, ga DSLR vedno prekaša.

PREBERITE ŠE: Canon x Stella McCartney: Fotoaparat za modno osveščene dame

Mobilna fotografija do danes namreč ni razumela bistva, ki je, da fotografijo naredi fotograf, ne fotoaparat, zato je večina aplikacij mejo brisala prek kozmetičnih popravkov, z možnostjo nanašanja “ličil” na fotografije (filtri, efekti, ipd.), ki pa so bile v osnovi še vedno delo telefona in ne fotografa. Ne, da je s “trotlziher” načinom kaj narobe, a ob dimenzijah, ki jih ponuja pametni telefon, je tu zevala velika praznina. V avtomatskem načinu gre za racionalno razmišljanje (fotoaparata), v ročnem (manual) vklopite svoje (za)misli.

Uporabniki iPhona imate v trikotniku programskega vmesnika API, operacijskega sistema iOS 8 in aplikacije Manual kontrolo nad zaslonko, ISO-m, belino (“white balance”), fokusom in kadriranjem nastavitve osvetlitve (“exposure bracketing”), vse pa je pregledno izpisano na ekranu, vključno s histogramom. Poleg tega pa so na voljo tudi drugi fotografski priboljški, kot je Fill Flash nastavitev bliskavice, črte zlatega reza,…


hipmoji2f-4-web Hipmoji: popoln app za vse hipsterje in hipsterje po duši maxresdefault 8 všečnih novosti osme različice Applovega operacijskega sistem iOS 8 Aplikacija iHandy. Najboljše brezplačne aplikacije za notranje opremljanje stanovanja humin Humin APP: aplikacija, ki razmišlja tako kot mi · · · ·