cover
V zraku · tehnologija

Pehanje za učinkovitostjo je fetiš tehnologije. Če je bila še desetletje nazaj naš partner, pa danes te simbioze ni več, saj postajamo vse bolj njeni sužnji. S tem ko izgubljamo ta boj, izgubljamo tudi stik s tistimi koščki življenja, ki proizvajajo hormone, katerih output ni stres. Zato vam bodo predstavljene aplikacije še kako prav prišle, če si želite povrniti občutke, ki jih je pogoltnila kapitalistična ideja o vseučinkovitosti.

Naprednost virtualnosti ustvarja lažen občutek, da je naše življenje polno izkušenj in doživetij, a če pogledamo resnici v oči, se ta iluzija razbije kot ekran pametnega telefona ko udari na pločnik. In ko smo ravno pri pametnih telefonih… Ti so nam vzeli še tiste redke trenutke, ko nas je iz rok izpustilo delovno mesto. Na poti domov tako namesto pozdravov in nasmehov mimoidočim delimo všečke in občutja, ki niso rezultat pristnih čustev, ampak fabrikacija tistih, ki so jih za nas v vsej svoji polnosti ustvarili prednamci.

PREBERITE ŠE: TravelByDrone, zemljevid, ki z brezpilotnim letalom daje nov pogled na svet

K sreči obstajajo mobilne aplikacije, sicer eden najljubših ‘motilcev’ kapitalizma, ki veljajo za ‘upornike’ sistema in niso na strani ideje klestenja realnosti na račun učinkovitosti. Naslednje štiri tako skušajo ubiti paralitično rutino, ki jo narekuje Veliki brat, in vrniti izkustvo našim lastnim občutjem.

Dérive

Ta aplikacija je derivat dnevne rutine, ki se ji reče pot v službo/šolo/trgovino/… . Namerno povzroči, da se na poti ‘izgubite’ in izkušnjo delite z ostalimi. To naredi tako, da vam ponudi različne kartice z nalogami, kot je npr. iskanje pomembnih arhitekturnih, urbanih in socialnih točk/znamenitosti, zasledovanje taksija, sprehajanje vzdolž reke, iskanje klopce v parku, ipd.

Serendipitor

Srečna naključja. Oh, kako radi jih imamo. Toda ste opazili, kako drastično so upadla, odkar po rokah vlačimo pametne telefone. Jasno, ko pa je tisto na ekranu bolj pomembno kot tisto kar se dogaja okoli nas. Smo kot Afre in Tarbule, živimo življenja drugih. No, Serendipitor bo poskrbel, da boste na vaših uhojenih, optimalnih oz. karseda kratkih poteh, ki jih lahko prehodite/prevozite miže, naredili nekaj obvozov. Vnesete začetno točko in aplikacija vam ponudi navodila kako in kam. Umakni se, Garmin, čas je da ima pot spet več kot le matematični smisel.

Random GPS

Neskončna potovanja niso samo nekaj iz pravljic, so tudi nekaj iz pametnih telefonov. Nosijo naslov Random GPS, ki je prikrojen GPS sistem oz. tista ‘zmešana’ različica Garminovega dekleta, nebogljena in ki stalno preračunava, ko se peljete po poti, ki je sama ne pozna. Seveda ima tudi Random GPS svojo ‘nadležno matematičarko’, toda ta to pot pot izbira naključno in jo tudi spreminja iz minute v minuto, zato je to pričakovano. Upošteva jasno tudi vaše napotke, a kjer ima manevrski prostor, si da duška. Ker življenje ni samo kako čim hitreje priti iz ene točke v drugo. Konec koncev, rojstvo je začetek in smrt cilj potovanja. Se vam še tako mudi na cilj?

Drift

Ta aplikacija je namenjena vsem, ki pešačite po ustaljeni trasi in vam za čas hoje zadaja naključne naloge oz. navodila, kot npr. da odkrijete nekaj, kar se skriva ali je zelo izmuzljivo očem. To morate slikati in fotografijo prek aplikacije deliti z ostalimi. Ker s tem ko z očmi odplavate stran od ‘obale’, ki se ji reče rutinska pot proti cilju, odstirate tančice sveta in odkrivate neznane stvari, ki ste jih imeli pred nosom in to na koncih, za katere ste bili prepričani, da jih poznate kot lasten žep. Poleg tega boste izostrili čut za opazovanje, ki bo še posebej prav prišel, ko boste na neznanem terenu, brez sodobnih pripomočkov in si boste morali zapomniti oporne točke, da boste našli pot nazaj.


coop Power Block: potovalni USB polnilec lahko simultano polni kar pet mobilnih naprav maxresdefault Japonski izum: Yumo Neko, maček robot. Foto: sony.com Sony A5100 je najmanjši fotoaparat na svetu story-behind-it-4-@2x Ringly: po pametnih telefonih, urah in oblačilih še pametni prstan