Prodaja pametnih telefonov 2016
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Analitska hiša Strategy Analytics je objavila izsledke raziskave zaslužkov na področju pametnih telefonov v letu 2016. Izkazalo se je, da je imelo podjetje iz Cupertina lani v tem segmentu kar 79,2-odstotni delež! Lani so s prodajo pametnih telefonov zaslužili 42,5 milijarde evrov. Leta 2016 je bilo skupno prodanih 1,5 milijarde enot, kar predstavlja triodstotni skok glede na leto 2015.

Lani je trg pametnih telefonov naravnost cvetel, kar ni presenetljiv podatek, zato pa toliko bolj preseneča podatek, da si je na trgu, lani težkem 51 milijard evrov, kar 42,5-milijardno pogačo odrezal Apple s prodajo iPhonov. To pomeni, da je ustvaril kar 79,2 odstotka celotnega prometa na področju prodaje pametnih telefonov.

Na drugem mestu se je po zaslužku od prodaje znašlo podjetje Samsung, ki je ustvarilo 14,6 odstotka globalnega dobička oz. 7,8 milijarde evrov. Dežel preostalih igralcev na trgu mobilne telefonije je zanemarljiv. Kitajske znamke Huawei, Oppo in Vivo so resda povečale dobiček, a njihov delež je na globalni ravni  še vedno zelo majhen. Huawei si je odrezal 1,6 odstotka, Oppo 1,5 in Vivo 1,3 odstotka. Za vse preostale znamke so ostale zgolj drobtinice.

PREBERITE ŠE: Samsung XCover 4 – pametni telefon, trpežen kot Nokia 3310

Podrobnejši pogled v analizo Strategy Analytics razkriva, da ima Apple daleč največjo operativno maržo (kazalec dobičkonosnosti prihodkov), saj ta znaša kar 32,4 odstotka. Pri Samsungu je ta 11,6 odstotka. V praksi to pomeni, da jim uspe telefone proizvesti ceneje in prodati za višjo ceno kot konkurenca.

Samsung XCover 4 Samsung XCover 4 – pametni telefon, trpežen kot Nokia 3310 Motorola Moto G5 MWC 2017: Motorola Moto G5 – eleganten kovinski suknjič za poceni telefon Samsung Galaxy S8 Konec je ugibanj, tak bo Samsung Galaxy S8! Pametni telefon Alcatel A5 LED MWC 2017: Alcatel A5 LED – zvezda žurov in koncertov · · · · · ·